Mange studenter smågruer seg til eksamen, men for noen er eksamenstiden så tøff at de ønsker hjelp til å mestre denne perioden.

- Vi tilbyr kurs i eksamensmestring hvor vi gjennomgår ulike tema som skal trygge studenter med tanke på eksamenssituasjonen, sier Silja Ryum, rådgiver ved NTNUs seksjon for studentservice.

LES OGSÅ: Studentenes beste tips til eksamenslesning

Et økende behov

Studentservice har siden 2003 tilbudt kurs i eksamensmestring, og både i fjor og i år er pågangen så stor at de har satt opp et ekstrakurs. Ryum sier de har sett et behov hos studenter som gruer seg til eksamen for å samles, utveksle erfaringer og reflektere rundt eksamenssituasjonen.

- I høst har vi fem fulle kurs på norsk med 10-15 studenter på hvert kurs, pluss et ekstrakurs, forteller Ryum.

I tillegg foregår to kurs på engelsk, og disse er tilrettelagt for internasjonale studenter.

Kursene går blant annet ut på bevisstgjøring rundt hva slags tanker man gjør seg om eksamen, og hvordan man kan påvirke tankene til å bli mer positive. Noen studenter har dårlige eksamenserfaringer, og ønsker hjelp til å snu disse.

- Vi går også gjennom konkrete tips for bedre studieteknikk, sier Ryum.

Hun sier det er en økende etterspørsel etter slike kurs.

- I tillegg øker også antall veiledninger i eksamenstiden fordi mange studenter ønsker personlig veiledning i denne perioden, sier Ryum.

- Et stort sprang

Martine Berg (19) studerer pedagogikk ved NTNU, og har tatt et tretimers kurs i eksamensmestring.

- Jeg tok kurset fordi jeg ikke har tidligere erfaring med eksamen på universitetsnivå, og merket at det føles som et stort sprang fra eksamenssituasjonen på videregående. På universitetet blir man plutselig veldig selvstendig, og det kreves mye mer av deg selv. Det føltes veldig stort og uoppnåelig, sier Berg.

Hun forteller at mange studenter har dårlig samvittighet fordi de tenker at de ikke leser nok.

- Man sammenligner seg selv med andre hele tiden. Jeg meldte meg på kurset for å høre hvordan man kan skape en balanse mellom det å være student og ha fritid, og hvordan man kan ta pauser uten å få dårlig samvittighet, forklarer Berg.

Få kontroll over nervene

På kurset lærte Berg hvordan man skal få kontroll over nervene og stresset.

- Litt stress er sunt, men man må ha kontroll. Vi snakket om hvordan man skal planlegge eksamensperioden, og hvordan gjøre det til en positiv opplevelse. Det er viktig å vite når man skal lese, og når man skal ta pauser. Man må sove, spise og trene selv om man har eksamen, sier Berg.

På kurset ble det også snakket om å fokusere på det man er flink til, og ikke være så hard mot seg selv. Det er ikke nødvendigvis antall timer man leser som teller, men at man jobber effektivt når man først setter seg ned med arbeidet.

- Vi gjorde også noen avslappingsøvelser vi kan bruke på eksamensdagen. Man kan blant annet ta en pause, lukke øynene og telle inni seg. I eksamensperioden vil jeg fokusere på å bygge opp meg selv, og tenke at det er mange i min situasjon, sier Berg.

LES OGSÅ: Flest ensomme studenter i Trondheim

- Litt stress er jo sunt, men man må ha kontroll, sier Martine Berg (19). Hun har tatt et kurs i eksamensmestring. Foto: Privat.