I 2002 traffAnders Behring Breivik en mann ved navn Alpha Kallon i Liberia. Mannen er et avsvært få holdepunkter som finnes i forbindelse med turen massedrapsmannen toktil det krigsherjede landet, etter eget utsagn for å treffe en serbiskkrigsforbryter.

- Vi vet lite om ha Breivik gjorde der. Vivet ikke hva Kallon driver med. Han skal befinne seg i USA, sapolitioverbetjent Vidar Sæther i retten onsdag.

Står i telefonkatalogen

Påtalemyndigheten har flereganger sagt at man ikke fester lit til Breiviks forklaring i forhold tilbesøket hos den serbiske krigsforbryteren. Over 1000 polititjenestemenn har iperioder vært inne i terroretterforskningen siden 22. juli. Likevel vet manlite om reisen til Liberia.

- Vi har ingen objektivebeviser fra perioden, sa Sæther.

Alpha Kallon er deneneste som kunne kastet lys over Breiviks aktiviteter i landet.Politioverbetjent Sæther bekreftet også i retten at norsk politi ikke har værti kontakt Alpha Kallon, men at de ønsker å komme i kontakt med ham.

Det er imidlertid ikke vanskelig å lokalisere Kallon. I denamerikanske telefonkatalogen, whitepages.com, er det kun to oppføringer forAlpha Kallon i hele USA. Begge oppføringene, en adresse og en postboks,befinner seg i umiddelbar nærhet til hverandre i millionbyen Minneapolis.

I dagens papirutgave VG står Kallon frem og forteller ommøtet med Breivik. Afrikaneren forklarer at nordmannenvar ute etter diamanter og at Kallon og en kamerat jobbet somkjentmenn for Breivik i Liberia.

- Det er mannen, det erhan jeg møtte i Liberia! Jeg husker ham meget godt, sa Kallon til VG, etter åha sett et bilde av massedrapsmannen.

Kan ikke bare ringe

Politiet i Oslo viser til statsadvokatene for spørsmål omterroretterforskningen. Men ifølge informasjonsansvarlig Roar Hanssen, somuttaler seg på generelt grunnlag, kan det være vanskelig å komme i kontakt medpersoner i andre land.

- Politiet kan ikke ringe tilutenlandske borgere selv om vi har kontaktinformasjonen, sier han tiladressa.no.

Ifølge Hanssen er det prosessen rundt slikkontakt som er komplisert.

- Vi må sende en anmodning viarettsystemet både i Norge og i det aktuelle landet, og det kan ta tid, sierhan.

Kritiske forsvarere

På trossav at etterforskningen har vært den største i norsk historie, har flere sporstått urørt.

Breiviks forsvarere Geir Lippestad og VibekeHein Bæra har tidligere vært kritiske til at politiet ikke har fulgt opp alleledertrådene.

Siden terrorangrepet har Anders BehringBreivik holdt fast i versjonen fra kompendiet, hvor han skriver at han dro tilLiberia for å møte krigsforbryteren. Møtet skal ha hatt direkte betydning forBreiviks angivelige deltakelse på stiftelsesmøtet til Knights Templar i London.Breivik reiste fra Liberia til London i slutten av april 2002.

I retten kom det frem at politiet kun har to kviteringer fra Breivikskredittkort fra London. Massedrapsmanen var imidlertid i storbyen i fire dagerfør han returnerte til Norge og overførte pengene til Alpha Kallon.

Ifølge Dagbladet ønsker liberisk politi å etterforske Breiviks besøk og kontakten med Kallon.

- Dette vil vi til bunns i. Vi vil vite hvamotivet hans var for å hjelpe nordmannen, hvordan de kom i kontakt og om degjorde noe ulovlig i Liberia. Dette er en viktig sak, også for oss, sastatsadvokat J. Daku Mulbah til avisen.

- Svekker troverdigheten til politiets konklusjon

- Det har lengevært hevdet at det har vært etterforsket bredt og grundig, og at det ikkefinnes noe som tilsier at Breivik har vært tilknyttet et nettverk. Politiet harikke klart å lokalisere Kallon til tross for at de åpenbart har ønsket dette.Dersom hans kontaktopplysninger har ligget åpent tilgjengelig på nettet over enviss tid, så gir det grunn til å stille spørsmålstegn ved etterforskningen,sier Breiviks forsvarer Trond Jordet.

Han mener dette itilfelle svekker troverdigheten til politiets konklusjon om at det ikke finnes noensom tilsier at Breivik har tilhørt et nettverk.

- Det erutvilsomt godt journalistisk arbeid som har gjort at VG har kommet i kontaktmed ham, men med politiets kompetanse og de store ressurser som er satt inn ietterforskningen så burde en kunne forvente at politiet lokaliserte ham førpressen.

Jordet sier politiet politiet tilsynelatende harhatt en hypotese om at overføringen til Kallon har vær et resultat av atBreivik har blitt lurt til å overføre penger.

- Dennehypotesen synes det ikke lenger å finnes noe grunnlag for på bakgrunn av hvaKallon har fortalt til VG. Han har fått betalt for konkrete tjenester, sierforsvareren.