Eskil Ervik skulle bli europamester på hjemmebane. Det gikk ikke. 1500 meteren ødela for ham. Dermed gikk EM-gullet til Italia, mens Ervik sto igjen som sølvgutt.

Etter at mesterskapet var over fortalte Ervik at helsa ikke har vært helt på topp under EM-dagene i Vikingskipet. Han våknet gjennomsvett natt til lørdag, og slet med slim i halsen gjennom hele mesterskapet.

– Jeg var i så dårlig form lørdag at jeg var glad det bare var ett løp, men at formen ikke var helt på topp gjorde at det ble temmelig tøft i dag (søndag) også med tre løp på programmet, sa Eskil Ervik til NTB.

– I grunnen får jeg si meg glad for at det ble annenplass på meg slik dette utviklet seg, med svettetokter og en kropp som ikke var helt frisk, la han til.

Han tok sin annen sølvmedalje i et europamesterskap på hjemmebane. Det samme skjedde i 2000, og selv om han ikke ville si at han var skuffet, er det klart at stemningen ikke var helt på topp. Det som skulle vært en jubelkveld, ble en aldri så liten nedtur for både Ervik og norsk skøytesport, selv om de norske løperne innfridde med flotte prestasjoner og plasseringer på seierspallen på alle distanser unntatt 500 meter.

Trøtt og sliten

– Da det var fem runder igjen av 10.000 meteren, visste jeg at EM-tittelen ikke kunne bli min. Da var jeg trøtt og sliten og hadde ikke så mye mer å gi, sa Ervik til NTB.

Han ville ikke være med på at det var 1500 meteren som ødela for ham, for han mente det var et normalt løp.

–5000 meteren min ble for dårlig. Jeg burde ha klart å gå den distansen på godt under 6.20 minutter dersom jeg hadde vært i god form, mente han.

– Oppsummeringen min sier meg at jeg var for sen på de tre første distansene. Derfor vant jeg ikke her, sa Eskil Ervik.

Enrico Fabris fra Italia festet grepet allerede på 500 meteren lørdag. Han skaffet seg et solid overtak. Ervik klarte heller ikke å ta igjen noe vesentlig på italieneren på 5000 meter søndag formiddag. Det skilte ti 10.000 meter-sekunder mellom dem før 1500 meteren, men der slo Fabris knockout på Ervik.

Før ti’ern måtte Ervik ta over 22 sekunder på Fabris. Han var sjanseløs, og dermed kunne Enrico Fabris klatre til topps på seierspallen som den første italienske europamester på skøyter noensinne.

Oppløftende

For norsk skøytesport var det totalt sett et oppløftende mesterskap med seirer både på 5000 og 10.000 meter. Dessuten fikk unggutten Håvard Bøkko sitt definitive internasjonale gjennombrudd med tredjeplass sammenlagt, men mesteren manglet, og det er ikke til å komme fra at det var et skår i gleden.

På 10.000 meteren gikk Lasse Sætre til topps foran nederlandske Sven Kramer. Nordmennene gikk glimrende, og Øystein Grødum tok tredje-, Eskil Ervik fjerde- og Håvard Bøkko femteplass på distansen.

– Målet vårt var å ha to løpere på seierspallen sammenlagt, og det klarte vi. Derfor var dette et mesterskap med mye bra sett med norske øyne. Riktignok klarte vi ikke topplassen, for Fabris var for god til det, men alle våre løpere gjorde det vi kunne forvente av dem, sa skøytepresident Terje Andersen til NTB.,

– Det som har gledet meg mest er å se hva som bor i han guttungen fra Gol (Håvard Bøkko). Det er moro å se at Øystein Grødum er tilbake og at Maren Haugli har så kort vei opp til seierspallen. Det er der fremtiden ligger, sa Andersen.