Svineinfluensaen (H1N1-viruset) var en av de størt globale sykdomstruslene i moderne tid. Mer enn 60 millioner mennesker var smittet av viruset og 18,000 er påvist døde av eller som medvirkende årsak av viruset.

Nå har forskere funnet ut at noe godt faktisk kan komme av pandemien. Svineinfluensaen etterlot seg nemlig en superresistant immunsystem med antistoffer som kan ta knekken på all influensa - og ikke bare en H1N1-viruset.

Immunsystem på høygir

En rekke medisinske forskere jobber nå med å utvikle en universel vaksine mot influensa. En stor jobb som i beste fall kan føre til en vaksine om fem års tid.

- Mange forskere jobber nå med en vaksine som kan beskytte mot de aller fleste formere for influensa-virus, sierDr. Sarah Gilbert ved Oxford University til BBC News.

Nyheten om denne vaksinen ble første gang lagt ut på Journal of Experimental Medicine via The Rockefeller University Press.

Ny forskning på ni mennesker som ble alvorlig syke av svineinfluensan, men som overlevde viste at immunsystemene til disse gikk på høygir og skapte en stor spredning av antisftoffer som var effektive mot andre typer influensa.

Utviklet en drøss med antistoffer

Forskere sier nå at svineinfluensaen var unik på en slik måte at den satte i gang en prosess i kroppen på den syke der immunforsvaret ikke riktig visste hvordan den skulle reagere på viruset. Kroppens svar på denne nye trusselen var å utvikle en rekke antistoffer basert på det genetiske minnet over tidligere influensaangrep. Når de riktige antistoffene til slutt var funnet så hadde kroppen selv laget nok antistoffer til å stå i mot alle andre typer for influensa også.

- Den store overraskelsen for oss kom da vi forsto at denne svært så spesielle typen for influensa ( altså H1N1, journ. komm.) kunne lede oss videre mot en vaksine som kan brukes til så mye mer, sier Dr. Patrick Wilson, lederen bak utviklingen av supervaksinen

Foto: SCANPIX