Torsdag 22. mars kom fire varebiler kjørende over grensen fra Sverige til Norge. På fylkesvei 31 fire kilometer øst for Røros ble de hvite kjøretøyene stoppet av tollerne fra Vauldalen tollsted.

I kassebilene fant de til sammen 1899 liter whisky og vodka samt 1166 liter øl.

Erkjente i straffesaken

- Vi stanset fire interessante objekter som kom med jevne mellomrom. Det viste seg at i tre av dem var det alkohol. Det er sjelden vi tar så stor mengde i en smell, sa seksjonssjef for tollstedet, Unni Elisabeth Tronsmed til Adresseavisen etter beslaget, og la til:

- Vi står jo foran en høytid (påske journ.anm.) og det er grunn til å tro at det er i den forbindelse at den såpass store lasten var på veien. Karene var rolige og det hele gikk pent for seg. Vi kontaktet politiet som tok seg av dem.

Mennene ble pågrepet og deretter varetektsfengslet på grunn av faren for at de skulle stikke av. 18. og 19. april møtte mennene (38, 34, 33, 26 og 22 år) i Sør-Trøndelag tingrett siktet for grov tollovertredelse. De la alle kortene på bordet i tilståelsessakene.

- Motivert ut av profitthensyn

Ifølge dommene mot de fem, går det frem at mengden smuglet alkohol tilsvarer nesten 913 000 norske kroner i unndratte avgifter. Retten karakteriserer smuglervirksomhet av dette omfanget som «et betydelig samfunnsproblem».

Det er skjerpende for straffen at handlingen må ha vært planlagt. «Den ble begått av fem personer i fellesskap og var alene motivert ut av profitthensyn», heter det i dommen. Dommeren peker videre på at smuglingen også fremstår som godt organisert og viser til at det ble bestilt falske bilskilter. Disse ble brukt før grensepasseringen til Norge.

Får ikke gjøre bil i Norge lenger

De fem siktede får tilståelsesrabatt for å ha erkjent straffskyld og dermed forenklet straffesaksavviklingen. Fire av mennene dømmes til sju måneders fengsel, mens den yngste får en måned mindre på grunn av sin unge alder. I tillegg virker han å ha hatt en mer underordnet rolle enn de andre, mener dommeren.

Alle polakkene fradømmes samtidig førerretten i Norge for alltid. Retten har i den forbindelse lagt vekt på at bilene var nødvendige både som transportmiddel og som skjulested for alkoholen. Gjennom dommene inndras også spriten og de falske bilskiltene.

I tre av disse bilene fant tollerne til sammen 1899 liter brennevin og 1166 liter øl. Nå er fem polakker dømt for smuglingen til Norge. Kjøretøyene var påsatt faske bilskilt. Foto: Tolletaten