Foto: Illustrasjon: Per Knudsen Arkitektkontor

Pirbadet sies å være et av byens få skulpturelle bygg. Men når det nye kongresshotellet bygges på nabotomta, blir det vanskelig å få øye på bygget, som i dag setter sitt preg på Brattøra.

- Riv Pirterminalen

Bygningsrådet gikk tirsdag inn for å redusere høyden på de to østligste blokkene på det planlagte kongresshotellet med én etasje. Til gjengjeld blir blokken nærmest sjøen økt med en etasje. Justeringene betyr lite for arkitekt Per Knudsen. - Jeg mener høyden på hotellet er unødvendig. Men jeg mener at riving av Pirterminalen vil være vel så viktig for Pirbadet, som en etasje fra eller til, sier han.

Ble foreslått

Per Knudsen viser til at riving av Pirterminalen også ble foreslått av de fleste deltakerne i arkitektkonkurransen. - Arkitektene bak Den sorte diamant i København viste med all mulig tydelighet at hotellet godt kunne vært både mye lavere og likevel et signalbygg. For Per Knudsen er av den mening at et signalbygg slettes ikke trenger å være høyt for å utmerke seg.

Signalbygg i høyden

- Riktignok er Domkirka høy, men det er jo ikke slik at bygg må være høye for å være signalbygg, sier han, og viser til det han mener er det største signalbygget som har vært oppført i Trondheim i moderne tid, Universitetssenteret på Dragvoll. - Sammen med andre av glassgårdsbyggene i byen er det blitt besøkt av arkitekter fra hele verden, selv om det bare er i 3-4 etasjer, sier han. Per Knudsens arkitektkontor har satt sitt preg på Brattøra. I tillegg til Pirbadet, står arkitektkontoret bak Leiv Eiriksson senter ( byggetrinn 2), og Pirsentrets utvidelse sydover (byggetrinn 3, under bygging). I tillegg har de tegnet Sealab, som snart skal stå ferdig på Brattørkaia.

Foto: Kallestad, Gorm