I regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år kommer Skaun best ut av samtlige kommuner i Midt-Norge med en økning i de frie inntektene på 9,1 prosent.

– Den viktigste årsaken er at kommunen har hatt en stor befolkningsvekst, sier ordfører Jon P. Husby (Sp).

De siste årene har kommunen hatt en årlig befolkningstilvekst på tre til fire prosent.

Kommer godt med

– Nærheten til Trondheim har nok stor betydning for folketallsøkningen i kommunen, sier Husby.

At innbyggerne i Skaun dertil har en forholdsvis lav gjennomsnittsalder har også gitt uttelling på tildelingsprosenten ifølge ordføreren.

For noen år tilbake var Skaun en kort periode inne på Robek-listen. De siste årene har derimot pilen pekt stadig oppover.

– Kommunen har nå en grei økonomi. Vi er i ferd med å gjennomføre store investeringer i skoler og barnehager. Pengene kommer derfor godt med, sier Jon P. Husby.

Skjønnsmidler uteglemt

På landsbasis er den nominelle veksten i kommunenes frie inntekter beregnet til 4,7 prosent. Kommunene i Sør-Trøndelag vil få en gjennomsnittlig vekst i de frie inntektene på 4,8 prosent neste år. På fylkeslisten følger Malvik kommune etter Skaun med 6,9 prosent økning.

Nederst på listen i Sør-Trøndelag er Ørland kommune med 3,3 prosent økning. I den opprinnelige tabellen som Finansdepartementet publiserte onsdag, sto Ørland kommune oppført med oppsiktsvekkende 0,0 prosent. Etter en henvendelse til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag ble det klargjort at skjønnsmidlene til den nye flybasen var uteglemt. Det utgjør åtte millioner kroner. Dermed får kommunen likevel en økning, selv om det er godt under gjennomsnittet.

Dårlig uttelling for Inderøy

I Nord-Trøndelag kommer Inderøy kommune dårligst ut av samtlige 23 kommuner i fylket med en anslått økning på én prosent.

– Vi er selvsagt misfornøyd. Det innebærere at vi må omstille oss, sier ordfører Ida Stuberg (Sp).

Fra 2012 ble Mosvik kommune slått sammen med Inderøy kommune. Den nye storkommunen Inderøy fikk dermed en plutselig økning i folketallet på ca. 800 innbyggere. Det siste året har kommunen hatt en ytterlige økning i folketallet på ca. 100 personer.

Ida Stuberg påpeker at kommunen nyter godt av ekstraordinære statlige tilskudd som følge av kommunesammenslåingen, men det rokker ikke ved hennes misnøye med tildelingen av statlige frie inntekter.

– Det kan vær grunn til å stille spørsmål ved hvilke signaler dette gir i forhold til kommunereformen med flere kommuner som skal slå seg sammen, sier Ida Stuberg.

Frosta på topp

Kommunene i Nord-Trøndelag anslås samlet sett å få en nominell vekst i de frie inntektene på 4,3 prosent. Fem av de 23 kommunene i fylket får en vekst som er større eller lik veksten på landsbasis. Frosta topper listen med en økning på 7,1 prosent, fulgt av Overhalla (6,3) og Levanger (5,3).

Kommunene i Møre og Romsdal anslås samlet sett å få en vekst i de frie inntektene på 4,4 prosent. Blant kommunene på Nordmøre er det Eide som kommer best ut (6,5 prosent), mens Gjemnes kommunen bare kan vente seg en vekst på 2,2 prosent.

Tar en med samtlige kommuner i fylket er den gjennomsnittlige vekst beregnet til 4,4 prosent. Sula kommer best ut (7,3 prosent). Ti av fylkets 36 kommuner vil få en økning på linje med eller over landsgjennomsnittet.