En eventuell fugleinfluensa antas å komme til Norge via trekkfugler. Tre områder i Midt-Norge peker seg ut som spesielt utsatte for utbrudd, fordi de både har stor fjærfeproduksjon og våtmarksområder som er hekkeplasser for trekkfugl. Det øker sannsynligheten for at smitte overføres fra syke trekkfugler til utegående høns. Dette gjelder Froan på Frøya, Ørlandet og Mellandsvågen i Aure.

- Fjærfe bør inn

Kommunelege Atle Hestnes i Ørland kommune vil neste uke ha et møte med Mattilsynet og miljørettet helsevern i kommunen:- Jeg regner med at det da vil bli vedtatt en anbefaling om at fjærfedriften som nå er utendørs til våren skal foregå innendørs, sier han.I tråd med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet går kommunelegen i år ut med en sterk anbefaling om at folk vaksinerer seg for vanlig influensa:- I tillegg til utsatte grupper som eldre mennesker og hjerte- og lungesyke, skal alle som ønsker det få vaksine. Det er viktig for å unngå en samtidig smitte av vanlig influensa og fugleinfluensa, noe som kan føre til at viruset blir i stand til å smitte fra person til person, sier Hestnes.

500 høns på tunet

Aksel Jakob Hovde har 500 verpehøner gående ute, en snau kilometer unna hekkeplassen i Hovsfjæra i Ørland.- Vi kan ikke annet enn å avvente beskjed fra sentrale myndigheter, sier han.Så langt har han ikke latte seg skremme av muligheten for at fugleinfluensa skal ramme gården.- Men får vi beskjed om at hønsene må inn, er vi beredte til det. I dag driver vi økologisk, så det innebærer eventuelt at vi må legge om driften, men det skal vi klare, sier han.

Bønder utsatt

Direktør i Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen, ser ikke bort fra at rådet fra kommunelegen i Ørland vil bli anbefalt fulgt i alle områdene som er i en tilsvarende situasjon som Ørland:- Vi vurderer situasjonen fortløpende. Det er ikke utenkelig at vi vil gå ut med en utvidet anbefaling om vaksine mot vanlig influensa i slike ekstra utsatte områder, sier han.Dersom viruset ikke muterer, slik at det smitter mellom mennesker, er det ifølge Stene-Larsen først og fremst bønder og veterinærer som vil være utsatt for smitte, i forbindelse med slakting av fjærfe.Fylkeslegen i Sør-Trøndelag vil ikke sette i gang spesielle tiltak foreløpig- Dersom vi får en fugleinfluensapandemi vil sentrale myndigheter legge føringer for hva som skal iverksettes av tiltak. Fylkeslegens oppgave blir å formidle de statlige tiltakene til kommunene, sier assisterende fylkeslege i Sør-Trøndelag, Harry van de Water.Hver kommune har i dag en egen beredskapsplan i forbindelse med en eventuell pandemi. Kommunelegene i Sør-Trøndelag deltok forrige måned på et seminar der de fikk oppdatert informasjon fra Folkehelseinstituttet og testet ut sin egen beredskapsplan. Frittgående foreløpig. Bare én kilometer unna trekkfuglenes landingsplass i Hovsfjæra spankulerer Aksel Jakob Hovdes høner i dag fritt.