Filmprodusenten Maria Ekerhovd er tildelt Edith Carlmarprisen. Prisen har fått sitt navn fra Norges første kvinnelige filmregissør og deles ut under Femmina internasjonale filmfestival i Verdal som har som misjon å løfte frem film laget av kvinner.

Ekerhovd studerte medieproduksjon ved NTNU og har siden 1999 produsert til sammen 13 kort- og langfilmer.

Snakkes sjelden om

Juryen for prisen beskriver Ekerhovd som en ung, fremgangsrik og allrede betydningsfull produsent.

– Når vi snakker om kvinner i norsk film, snakker vi først om skuespillere og rollene foran kamera, dernest om kvinnelige regissører. Alt for sjelden snakker vi om en av de viktigste rollene bak en filmproduksjon: filmprodusenten. Norge har de senere år hatt en rekke framgangsrike og betydningsfulle kvinnelige produsenter, i et ellers så mannsdominert felt, skriver juryen i sin begrunnelse.

Med prisen kommer et stipend på 20 000 kroner og en glasstatuett laget av kunstneren Cathrine Maske. Prisen

Bak Norges Oscar-kandidat

Ekerhovd er blant annet produsenten bak Iram Haqs «Jeg er din». Filmen er plukket ut som Norges kandidat til kampen om en nominasjon for beste utenlandske film under Oscar-utdelingene.

I 2011 ble hun sammen med 25 andre trukket frem som fremadstormende produsenter under Cannes-festivalen, som del av et «Producers on the move»-forum. Hun er også igang med et internasjonalt samarbeidsprosjekt kalt «Cathedrals of Culture», en seksdelt film skutt i 3D hvor blant andre Wim Wenders og Robert Redford er involvert.

Film i Grong

I vår var Ekerhovd i Grong i forbindelse med Bobbie Peers spillefilmdebut «Dirk Ohm – tryllekunstneren som forsvant». Filmen tar utgangspunkt i en ti år gamle virkelige forsvinningshistorien. Ekerholt var også produsent på Peers' kortfilm «Sniffer», som er den eneste norske filmen som har vunnet en gullpalme i Cannes.

Prisen deles ut 4. november på Verdal kino. Zaklina Stojcevska og Margreth Olin er tidligere vinnere av prisen.

Maria Ekerhovd på settet til filmen «Dirk Ohm – tryllekunstneren som forsvant» i vår. Filmen er spilt inn i Grong i Nord-Trøndelag og tar utgangspunkt i en ti år gammel virkelig forsvinningssak. Filmer får premiere i 2014. FOTO: Markus Tobiassen
På settet til den kommende spillefilmen til Bobbie Peers, «Dirk Ohm – tryllekunstneren som forsvant», som er spilt inn i Grong (bildet). Maria Ekerhovd er produsent. FOTO: Markus Tobiassen