Både Liv Ullmanns «Frøken Julie» og Bent Hamers «1001 gram» var outsidere i kampen om en plass i hovedprogrammet i Cannes. I dag presenterte festivaldirektør Thierry Fremaux årets hovedprogram, dessverre uten at noen norske skal kjempe om Gullpalmen.

Adresseavisens filmanmelder Terje Eidsvåg mener det var som forventet at hverken Ullmann eller Hamers film ikke nådde opp i hovedkonkurransen.

– Jeg trodde at Liv Ullmann hadde en fair sjanse, siden hun har et stort navn, og andre store skuespillere er med i filmen. Men ingen filmer fra Norden er plukket ut i hovedkonkurransen, og det sier noe om hvor utrolig trangt nåløyet er, sier Eidsvåg.

35 år siden sist

Siste gang en norsk film deltok i hovedprogammet i Cannes var i 1979.

Dermed blir Hallvar Witzøes kortfilm«Ja vi elsker» eneste norske bidrag i konkurransene i Cannes. Det ble klart under presentasjonen av kortfilmprogrammet i går.

Eidsvåg sier det er en  veldig stor prestasjon og mulighet for den trønderske filmskaperen.

– Som filmskaper har du med deg Cannes på CV for ettertiden, og hvis du har først vært der, er det lettere å komme tilbake.LES MER: – Trondheim fortjener å bli sett på film

Norsk gullpalmevinner også utelatt

Bobbie Peers, som vant Norges eneste gullpalme i Cannes for sin kortfilm «Sniffer» i 2006, var også omtalt som en mulig, om mindre sannsynlig, konkurransekandidat. Han er klar med sin første langfilm, «Illusjonisten Dirk Ohm». Filmen er spilt inn i Grong i Nord-Trøndelag, og er en fiksjonsfilm bygget over den virkelige forsvinningen til en tysk tryllekunstner i 2003.

Svensk håp - norsk hovedrolle

Svenske Ruben Östlund («Play») skal kjempe i Cannes underkonkurranse, Un Certain Regard, som gjerne velger ut unge, fremadstormende regissører. Filmen, «Turist», handler om en gruppe turister i Alpene, og førsker ifølge Östlund selv «å ta strupetak på den nordiske folkesjelen»

– Han er et kjempetalent, og det er en film jeg er veldig spent på, sier Eidsvåg.

Hovedrollen, en tobarnsmor på skiferie, spilles av norske Lisa Loven Kongsli («Kompani Orheim», «Fatso»). Kristoffer Hivju skal også spille en sentral birolle som skiboms.

Roy Anderssons («Du levande», «Sanger fra andre etasje») nyeste film, «En duva satt på en gren och funderade på tillvaronm», var også nevnt som en kandidat til Cannes, men skal visstnok ikke være ferdig med post-produksjonen.

Dansk western

Danmark har ingen filmer i hovedkonkurransen i år, men Kristian Levring (en av dogmemanifestets regissører og medarbeider på «Antichrist») får vist sin nye film under spesialvisningene som går utenfor konkurransen.

Fimen, «The Salvation», ser ut til å bli en nokså spinnvill affære. Filmen markedsføres som en dansk western, og på rollelisten står blandt annet Mikael Persbrandt og Mads Mikkelsen, men også tidligere fotballstjerne Eric Cantona.

LES MER: Kvithyll Oscar-nominert

Superveteran Godard (83) i 3D

Eidsvåg mener årets hovedprogram ser sterkt ut, og er preget av etablerte og rutinerte filmskapere. I denne sammenheng nevner han navn som britiske Mike Leigh og Ken Loach, franske Jean-Luc Godard og de belgiske Dardenne-brødrene.Dardenne-brødrene har allerede to gullpalmer, og stiller i år med «Two Days, One Night», festivalens andre western.

Jean-Luc Godard stiller med «Adieu au langage» (farvel til språket). Regissøren som først og fremst er kjent som en frontfigur i den franske nybølgen på på 60-tallet, har laget sin første film i 3D.  Godard har også lovet å være tilstede på festivalen.

– Om han faktisk kommer, er en annen sak, var festivaldirektør Fremauxs lakoniske kommentar under pressekonferansen torsdag formiddag.

Av de 18 filmene som utgjør årets hovedprogram, er to regissert av kvinner.

Liv Ullmanns «Frøken Julie» nådde ikke opp i hovedkonkurransen i Cannes.
Kristoffer Hivju spiller en sentral rolle som skiboms i svenske Ruben Östlunds «Turist» som skal kjempe i sideprogrammet Un Certain Regard. Foto: STEINAR FUGELSØY