Nå står gudtjenester, konfirmantleirer og andre større samlinger i fare for å bli avlyst.

Nidaros bispedømme er nemlig forberedt på at så mange som 40 prosent av de ansatte kan bli syke av svineinfluensa. Derfor er det nå blitt utarbeidet en beredskapsplan som skal hindre at kirken blir smittearena. I tillegg har bispedømmet lagt en plan for hvordan de kan få gjennomført de viktigste seremoniene og oppgavene.

Begravelser prioriteres

- Det vi alltid vil prioritere er å få gjennomført er begravelser, sier fungerende stiftsdirektør Steinar Skomedal. Man er også forberedt på at det kan forventes en noe økt dødelighet, og dette vil igjen føre til flere gravferder.

Beredskapsordningen står også høyt på prioriteringslista.

- Å kunne rykke ut til ulykker er noe vil setter høyt, sier Skomedal.

Gudtjenester i fare

Bispedømmet ser at det kan bli vanskelig å gjennomføre alle planlagte handlinger med et sykefravær. Derfor kan gudstjenester bli avlyst.

- Vi klarer ikke å opprettholde alle gudtjenester med så få prester. Derfor kan det bli aktuelt å flytte de i tid, eller flytte de til andre kirker. Men alle kirker skal ha et gudstjenestetilbud, sier Skomedal.

At det er stor fare for smitte når mange samles er kirken forberedt på. Det vil løpende bli vurdert om konfirmantundervisningen, konfirmantleirere eller andre større samlinger skal avlyses. I tillegg er man obs på økt smittefare ved dåp og nattverd.

Varsomhet ved kontakt

Blant annet skal all bruk av felleskalk ved nattverd kuttes ut. Både publikum og prester må passe på håndhygienen og bruke antibaktrielle midler.

- All kontakt med mennesker skal skje med stor aktsomhet. Dette er helt klart en utfordring for oss i kriken, men vi følger rådene fra helsemyndighetene, sier Skomedal.

I enkelte tilfeller kan det også bli aktuelt å få lekfolk til å gjennomføre gudstjenester. Det er da prosten som har fullmakt til å engasjere egnede personer som har en passende bakgrunn.

- Da vil disse personene også kunne få fullmakt til å gjennomføre dåp hvis det er nødvendig, sier Skomedal.

Ferie tilbakekalles

Det kan også bli aktuelt å kalle inn folk som har fridager eller er på ferie. Stiftsdirektøren håper nå alle i i bispedømmet følger rådene, og at de som er friske er villige til å ta i et ekstra tak

- Men vi krysser jo fingrene for at dette ikke blir så ille som enkelte har spådd, sier Skomedal.

Svineinfluensaen kan føre til økt dødelighet i befolkningen, og dette kan igjen føre til flere gravferder- men det vil bli færre prester til å gjennomføre seremoniene. Foto: LEIF ARNE HOLME