- Jeg følte meg rimelig sikker på at min tid var kommet. Eller for å si det mer korrekt: De som var hos meg trodde det. Selv lå jeg i en døs dag etter dag og visste ingenting.

Stortingsmannen fra Åfjord og Høyre i Sør-Trøndelag har bak seg noen av de verste dagene og ukene i hele sitt 47-årige liv.

I ettertid er han blitt fortalt at det stod om livet i mange dager etter at det oppstod alvorlige komplikasjoner etter et i utgangspunktet udramatisk fall. Indre blødninger i bukhulen som ikke lot seg stoppe truet livet hans. Flere operasjoner måtte til før familie og helsepersonell ved St. Olavs kunne puste lettet ut, og han kunne vekkes opp til ny bevissthet.

- Jeg har jo etter hvert forstått at det stod alvorlig til med meg. De to ukene jeg lå i koma er helt slettet av bevisstheten. Jeg vet ikke hva som foregikk disse dagene. I ettertid har jeg imidlertid fått mer tid til å tenke over situasjonen, forteller Michael Momyr til Adresseavisen.

- Hvordan var reaksjonen når du etter hvert forstod hvor alvorlig situasjonen hadde vært?

- Jeg har lett for å gråte, og til tider følte jeg meg som den rene mineralvannfabrikken. Jeg forstod jo hvor nær døden jeg hadde vært, og følte en enorm lettelse over å være i live. Barnetroen blir ikke mindre etter en slik sjau.

Det verste

Ektefellen Jorunn Windspoll var selvsagt hos Momyr hele den vanskelige tiden, og hun var sammen med barna den som sterkest fikk føle ulykken på kroppen. Ikke minst de er selvsagt utrolig glade over å ha ham hjemme igjen i tilsynelatende god form.

- Hvordan var det å være ektefelle i en slik situasjon?

- Det verste jeg har opplevd. Ikke minst var det fælt å ikke vite hvordan det gikk. Etter at den første operasjonen mislyktes, var jeg virkelig redd for hvordan dette skulle gå, forteller Jorunn til Adresseavisen.

Et fall i en trapp trenger vanligvis ikke å bety all verden av dramatikk. Særlig hvis man ikke skader hodet. For Michael Momyr ble det en dramatisk annerledes lørdag 5. juni. Momyr hadde vært på en tilstelning i Høyres kontorer i Fjordgata da han ramlet ned trappa da han skulle gå hjem. Der ble han liggende en halvtime bevisstløs før noen fant ham ved en tilfeldighet.

Dermed bar det til St. Olavs hospital der de konstaterte indre blødninger i bukhulen, mens hodet pussig nok hadde kommet mer eller mindre helskinnet fra fallet til tross for besvimelsen. Også et kne gikk det hardt utover.

Dramatikken

Dramatikken oppstod imidlertid først en uke senere. Det oppstod komplikasjoner med nye blødninger, og han måtte opereres flere ganger før blødningene ga seg. Han mistet litervis av blod, og blodoverføring var nødvendig.

I to uker lå han i koma, og omverden fikk etter hvert vite at tilstanden var alvorlig for stortingspolitikeren. Heldigvis klarte helseteamet ved St. Olavs å stanse blødningene, og etter to ukers rekonvalesens, kunne han i denne uken sendes hjem til den nye leiligheten i Lysverkveien på Kystad.

- Dette skal gå bra. Det føler jeg nå. Jeg klarer å gjøre litt mer for hver dag. Da jeg kom hjem, var formen bare 35 prosent av normalen, men nå styrker jeg den med én prosent om dagen. Jeg regner derfor med å være i fin form i september, forteller han, mens vi nyter sommersolen og utsikten mot Flatåsen og Granåsen fra terrassen. Etter at han kom hjem, har det strømmet på med blomster og telefoner fra fjern og nær, fra partikolleger så vel som fra politiske motstandere.

Klar til dyst

Momyr regner med å være klar til dyst når Stortinget åpnes i begynnelsen av oktober, og han har alt bestemt seg for å si ja til gjenvalg dersom nominasjonskomiteen i Sør-Trøndelag Høyre ber ham om det. I dag er han Høyres andrekandidat på Stortinget etter Børge Brende.

- Sykehusdriften her i landet er jo et evig politisk tema. Hvordan opplever en politiker sykehuset som pasient?

- Jeg har bare godt å si om St. Olavs og personellet der. Samtidig må jeg jo si at det også er på tide at Trøndelag får et nytt sykehus, uten at jeg vil utdype det nærmere, sier han mangetydig.

Høyrebonden

Michael Momyr er bonden fra Norddalen i Åfjord som ble Høyreordfører i et distrikt der du blir sett på som en særing hvis du ikke stemmer på Senterpartiet. Etter 17 år som melkebonde ga han opp for ni år siden og flyttet inn til byen, der han fikk jobb som konsulent i NHO i Trondheim. Da hadde han vært ordfører i seks år, og hadde hele 18 år bak seg i kommunestyret. Fortsatt har han gården innerst i Norddalen, men jorda er forpaktet bort og husene brukes som ferie- og fritidssted. Om noen av etterkommerne vil overta senere, vet han ikke.

- Den tekniske utviklingen har gjort at jeg ble overflødig som bonde, sier Momyr, og det virker ikke som han beklager det heller. Tvert imot er han fornøyd med utviklingen i landbruket de siste årene. Han sitter i Næringskomiteen i Stortinget, og er Høyres talsmann i landbrukspolitikken.

- Med god hjelp av landbruksminister Lars Sponheim (V) har vi klart å få gjennomført det meste av Høyres landbrukspolitikk, og det er jeg litt stolt av. Etter å ha blitt «kneblet» i mange år er bonden endelig fri, sier Momyr, og bruker startvogna på travbanen som eksempel.

- Bøndene har løpt lenge nok bak startvogna. Endelig har feltet sluppet fri, sier han.

Helheten

Det er likevel ikke landbrukspolitikk som er Michael Momyrs kjepphest. Helheten i politikken er det som betyr mest for ham. Han synes det er alt for mange sektorpolitikere, og for få som tenker på helheten som tross alt er det viktigste. Han tar da også den sterkt kritiserte eks-næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) i forsvar:

- Kritikken mot Gabrielsen har vært sterkt overdrevet. Jeg tviler på om det finnes mange næringsministre som har fått utrettet så mye på så kort tid, sier Momyr, og tenker først og fremst på utviklingen av renten og kronekursen.

- Nå har Børge Brende, som står på plassen foran deg på Høyrelisten i fylket, tatt over. Mange har stor tro på ham, og du er sikkert ikke noe unntak?

- Børge var en av de første som besøkte meg etter at jeg kom hjem fra sykehuset, og han skal føle seg sikker på at han har en sterk støttespiller i Stortinget i meg.

- Ikke alle Høyre-folk har vært like begeistret for Brende som miljøvernminister?

- Jeg har ikke vært enig med Børge i alt, for eksempel hans strenge praksis når det gjelder bruken av snøscooter. Prinsipielt mener jeg at folk må få gjøre hva de vil med eiendommene sine, men selvsagt innenfor samfunnets rammer. Jeg ble selv politisk «vakt» da det i sin tid ble gjort forsøk på å frata meg gården med bruken av konsesjonsloven. Jeg er imidlertid enig med Børge i at strandloven må praktiseres strengt, men også her må det vises skjønn.

Dagene framover skal brukes til å bygge opp kroppen igjen for å møte den politiske hverdagen til høsten. Momyr er glad for at det ikke er valg i år, men neste år er han innstilt på å gå en ny runde for Høyre i Sør-Trøndelag.

Kona Jorunn Windspoll har vært god å ha i de lange ukene.
Stortingsmann Michael Momyr er på beina igjen etter ulykken som nær hadde kostet ham livet.Foto: JENS SØRAA