Foto: VEGARD EGGEN

I skuffene ved byutviklingskontoret ligger en prioriteringsplan for utbedring av samtlige 22 kommunale badeplasser i Trondheim, 14 sjønære og åtte badeplasser i marka. Planen ble vedtatt før sommeren i fjor, men gjennomføringen lar vente på seg.

- Ut fra budsjettutsiktene ligger det an til at dette vil ta lang tid, sier landskapsarkitekt Marit Danielsen ved stabsenhet for byutvikling i Trondheim kommune.

Må bli bedre

Oppgraderingen det er snakk om her, handler om sanitærforhold med toalett, vask og noen steder dusj. I dag står det utplassert mobile toaletter ved 14 av byens badeplasser. Men særlig innbydende er de nok ikke. Til tross for vedlikehold, må du tåle stram lukt og ikke være alt for nøye med renholdet for å gjøre ditt fornødne her.

Størst problem er det likevel at de mobile toalettene er nærmest utilgjengelige for rullestolbrukere.

En brukerundersøkelse har gitt kommunen klar beskjed om at trondhjemmerne forventer mer, særlig av sanitæranleggene ved byens badeplasser.

- Slik det er i dag, er ikke tilfredsstillende. Målet er å erstatte alle mobile toaletter med stasjonære som er tilgjengelig for bevegelseshemmede. Badeplasser hvor det i dag ikke finnes sanitæranlegg, er også med i planen, sier Danielsen.

Prioritert rekkefølge

Kommunen har ut fra registrert bruk og driftserfaring satt opp en prioriteringsliste for hvor det først bør bygges sanitæranlegg. Langs sjølinja har to badeplasser på Byneset, Rabben og Byabukta, topprioritet. Rabben, som ligger like ved Rye, faller trolig fra førsteplassen fordi kommunen ennå ikke har ervervet dette område som planlagt.

Ringvebukta og Djupvika, to svært populære utfartssteder mellom Lade og Rotvoll, står nest for tur. I marka er Kyvatnet i Bymarka på topp, etterfulgt av Tømmerholtdammen i Estenstadmarka.

Men det koster å gi badenymfer og andre bedre sanitærforhold: Da formannskapet behandlet saken i fjor, var kostnaden for denne utbyggingen er stipulert til cirka 6,7 millioner kroner, samt rundt 320 000 kroner i årlige økte driftsutgifter når alt er utbygd. Danielsen ser ikke bort ifra at prisen har økt enda litt siden da.

Men arbeidet går framover.

- Vi har engasjert arkitekt som tegner toalett for oss, men de har ikke kommet så langt at vi vil ha tegninger publisert ennå. Byggearbeider kan starte i løpet av høsten, sier Danielsen som dermed tenner håpet om bedre forhold til neste badesesong.

Foto: VEGARD EGGEN