Regjeringens 22. juli-kommisjon leverte like etter klokka 12.00 rapporten til statsminister Jens Stoltenberg i Parkveien 45.

Mandatet har vært å se på håndteringen av terrorangrepet som rammet Norge 22. juli i fjor.

- 22. juli handler først og fremst om alle som mistet livet og ble skadet, og om de pårørende, sa Stoltenberg.

Vil ha stor betydning

- Rapporten gir oss kunnskap og forståelse og grunnlag for læring og handling. Den vil ha stor samfunnsmessig betydning, sa Stoltenberg foran et stort pressekorps og samtlige medlemmer av kommisjonen.

Han takket både leder Alexandra Bech Gjørv og resten av kommisjonen for den grundige rapporten.

UTØYA-OVERLEVENDE: - Det har definitivt vært svikt

- Jeg vil uttrykke stor takk til kommisjonen og sekretariatet for den store jobben, fortsatte han før han overlot ordet til leder Bech Gjørv i kommisjonen.

- Denne dagen var ulik alle andre, et voldsomt terrorangrep rammet Norge. Ingen ble uberørt. Hva skjedde egentlig? Hvordan håndterte vi situasjonen? Dette er spørsmål vi har forsøkt å svare på, sa Alexandra Bech Gjørv før overleveringen ved statsministerboligen.

- Seks hovedfunn

- Det er mye å lære, mye som sviktet og i rapporten peker kommisjonen på store svakheter hos viktige samfunnsinstitusjoner. Kommisjonen har samlet seg om seks hovedfunn og 31 enstemmige anbefalinger for å styrke beredskapen og bedre samfunnets evne til å avverge, bekjempe og håndtere angrep, sa Bech Gjørv.

- Det har vært krevende og meningsfullt. Takk til alle som har bidratt til kommisjonens arbeid. Vi håper at denne rapporten fører til forandringer. Det haster, understreket hun.

Det er forventet at flere etater får hard kritikk med tanke på håndteringen av bomben i Oslo og massakren på Utøya 22. juli i fjor.

Tidligere har både politikere og representanter fra Forsvaret og politiet henvist til kommisjonen når det har kommet spørsmål fra pårørende, etterlatte, overlevende og media.

Klokka 13.00 vil 22. juli-kommisjonen legge fram rapporten på en pressekonferanse på Radisson Blu Hotell på Holbergs plass i Oslo. 22. juli-kommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv, presenterer kommisjonens funn og anbefalinger.

KOMMISJONENS LEDER: – Jeg er veldig spent og litt tynget