Et Høyre-forslag om å få inn folk fra opposisjonen i selve utvalget, ble imidlertid nedstemt i fylkestinget i Sør-Trøndelag onsdag.

Forslaget om å åpne opp møtene ble fremmet av kontrollutvalget. Det kommer som følge av en forvaltningsrapport om Miljøpakken:

- Rapporten viser at man ikke godt nok har dokumentert hvilke prioriteringer som gjøres. Det har i alle fall vært vanskelig å forstå hva som skjer, sier kontrollutvalgsleder Tove Eivindsen (V).

Fremmet forslag: - Dette vil bidra med til å sikre innbyggerne innsikt og informasjon. Det er innbyggernes penger som brukes, sier leder av kontrollutvalget, Tove Eivindsen (V).

Hun er glad for at et enstemmig fylkesting onsdag vedtok både å ha åpne møter – og at «beslutninger om prioriteringer dokumenteres skriftlig og rapporteres».

Kontaktutvalget har ansvaret for den overordnede styringen av Miljøpakken, og her deltar den politiske ledelsen i Trondheim og Sør-Trøndelag fylkeskommune, samt ledelsen i Statens vegvesen, Jernbaneverket og Fylkesmannen.

Les lederartikkelen fra i sommer: Det må bli mer åpenhet i Miljøpakken

- Rart at det har tatt tid

Guro Angell Gimse (H) er nestleder i infrastrukturkomiteen.

- Jeg er glad for at møtene åpnes, men synes det er utrolig at det ikke har skjedd før, sier Gimse.

Hun mener informasjonsflyten har vært ekstremt dårlig:

- Vi er blitt sittende igjen med et stykkevis og delt bilde av virkeligheten. Ting har skjedd over hodene på oss. I Miljøpakken eksisterer ikke en klassisk opposisjon, vi er kamerater hele gjengen. Men dette er også problematisk, sier Gimse.

Nettopp derfor fremmet Høyre, på vegne av også Venstre og Frp, et forslag om at de vanlige opposisjonspartiene må få delta i utvalgsmøtene, ikke bare som tilhører.

- Dagens organiseringen ikke er et demokrati verdig, slår hun fast.

Forslaget hennes ble nedstemt.

Åpner opp: Leder for kontaktutvalget, Lars Aksnes fra Vegdirektoratet.

Ordfører: - Glad for åpenhet

Leder for kontaktutvalget, Lars Aksnes fra Vegdirektoratet, har bekreftet overfor Rita Ottervik (Ap) og fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) at møtene åpnes opp fra og med neste møte.

- Det er veldig positivt at vi nå får åpne møter, sier ordfører Ottervik.

Hun er enig i at rapporteringen rundt hva som er gjort av prioriteringer, har vært for dårlig.

- Hvorfor har kontaktutvalget vært lukket?

- Det var et pålegg fra departementet at vi skulle organisere oss som Oslopakke 2, og de har lukkede møter. Men jeg er glad for åpenhet, sier hun.

- Er du enig i at opposisjonen ikke bør få plass i utvalget?

- Jeg tenker at den som sitter der fra kommunen, alltid må representere det kommunestyret ønsker. Da er det naturlig at det er ordføreren eller varaordføreren. Men nå som møtene skal åpnes, kan jo opposisjonen være med og høre på, sier Ottervik.

Les også: - Hvorfor skal bare halve byen betale bompenger?

Fornøyd: - Det var et pålegg fra departementet at vi skulle organisere oss som Oslopakke 2, og de har lukkede møter. Men jeg er glad for åpenhet, sier Rita Ottervik (Ap).

- Kan underkrave legitimitet

Kontrollutvalget har ikke tatt stilling til om opposisjonen bør få være en del av utvalget eller ikke, men kontrollutvalgslederen stemte personlig imot dette forslaget:

- Nå som møtene bli åpen, kan også opposisjonen møte opp selv om de ikke blir en del av utvalget, sier Eivindsen.

Forvaltningsrapporten tar også for seg andre sider enn åpenhet i Miljøpakken:

- Rapporten viser at prosjekter ikke settes i gang så fort som de skal. Dette kan undergrave Miljøpakkens legitimitet, sier Eivindsen.

Les også: Setter foten ned for pengebruk i Miljøpakken