Aller størst er denne angsten blant jusstudenter og blant studenter på første semester, viser en undersøkelse utført av Norfakta. Drøyt 1600 studenter mellom 20 og 26 år har deltatt i undersøkelsen. Hele 56 prosent av jusstudentene er redde for at de ikke kommer til å klare fullføre. Kvinner er reddere for å ikke klare utdanningen enn menn, og de yngste studentene er reddest.

Les også: - Lærte å takle frykten

- Dette er en del av hverdagen, sier leder av juristforeningen ved Universitetet i Bergen, Jonas Berglind. Han er selv på tredje studieår.

- Vi har et enormt karakterpress, og det er et studium som krever mye selvdisiplin. Det blir bare verre jo lenger i studiet du kommer. Dessuten er studiet fem år, og hvis en ikke finner seg til rette sosialt, kan det være vanskelig, sier Berglind.

Angst

I tillegg til at mange er redd for å ikke klare utdannelsen, sliter hele 60 prosent av alle kvinnelige studenter sliter med eksamensangst. Angsten er desidert verst ved juridiske fag, og holder seg relativt stabil gjennom hele studieløpet. Nesten halvparten av alle mannlige studenter oppgir også at de er redde for eksamen.

- Jeg har snakket med studenter som er livredde og har mange søvnløse netter før hver eksamen, og likevel holder på med en master. Det er helt utrolig. Mange spiser ikke eller klarer ikke fungere i familien flere måneder før eksamen, sier universitetslektor Hæge Johannessen på fakultet for humaniora og pedagogikk ved Universitet i Agder.

Hun er med på å arrangere kurs i eksamensmestring på universitetet. Kurset er åpent for alle som vil, og i høst hadde de 40 deltagere.

- Flere og flere melder seg på. Det blir bedre og bedre kjent, i tillegg til at det blir mer og mer akseptert å ha panikk for eksamen, sier Johannessen.

- Hva er det folk er redd for?

- Mange tar studiene veldig alvorlig, men opplever å få lite igjen for strevet. Noen opplever å stryke, og regner med de kommer til å gjøre det igjen. Mange er også bekymret for det økonomiske, og vet at hvis de ikke gjennomfører på normert tid, går stipendet over til lån, sier hun.

Blir bedre

Johannessen sier de har gode resultater blant studenter som gjennomfører kurset.

- De lærer seg teknikker for å få kontroll over egne tanker og psyke, sier hun.

Jusstudent Berglind tror det er viktig å involvere seg sosialt for å unngå press.

- Hvis en får det sosiale på plass og får til et liv utenfor lesesalen, merker en kanskje at karakterene ikke er så gale som en tror likevel. Dessuten er det viktig å jobbe strukturert og å unngå stress, mener han.

Foto: Morten Antonsen