- At innbyggere i byen vår har levd så marginalt som denne familien er helt forferdelig, sier Jon Gunnes (V).

Torsdag skrev Adresseavisen om en firebarnsfamilie på Saupstad i Trondheim som i et halvt år har levd kun på farens sosialhjelp: 4650 kroner i måneden.

Faren i familien fra Tsjetsjenia, Ibragim Bekhoev, har hatt oppholdstillatelse i Norge siden 2003. Mor og de fire barna har hatt midlertidig, lovlig opphold det siste halvåret – uten at familien selv eller NAV har vært klar over det. Gunnes mener det er snakk om en kommunikasjonssvikt av verste sort.

- Familien burde fått personlig oppfølging og rådgivning, slik at de kunne vite hva de hadde krav på i utgangspunktet. NAV og kommunen må handle proaktivt, og oppsøke familien for å informere om rettigheter og plikter. Denne saken er et eksempel på at det ikke alltid går så glatt som vi tror i vårt rike land. Det er helt sikkert flere like tilfeller i Norge – også i Trondheim, sier Gunnes.

Skal mye til å fravike satsene

Selv etter at misforståelsen ble rettet opp, mottok familien stønad fra NAV som var langt under normen for levekostnader. Bakgrunnen? En individuell og skjønnsmessig vurdering gjort av NAV. Etter gjeldende norm skulle familien ha fått nærmere 15000 kroner i måneden etter at bostøtte er trukket fra. Likevel kuttet NAV beløpet i to, til 6800 kroner i måneden.

- Det skal ekstremt mye til for å fravike satsene som er vedtatt av bystyret, men NAV kan utvise skjønn, sier kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim, Helge Garåsen.

Han understreker at han ikke kjenner denne saken konkret.

- Er du redd for at flere familier i Trondheim er i samme situasjon som denne familien har vært i?

- Jeg kan ikke annet enn å håpe at det ikke er flere som lever på denne måten, men det kan være flere vi ikke kjenner til, sier Garåsen.

- Dialogen en ikke god nok

Merethe Baustad Ranum (H) mener saken om den tsjetsjenske familien er et signal om at forvaltningen må bli bedre på informasjonsformidling til dem med utenlandsk bakgrunn.

- Dialogen er ikke god nok. Dette stemmer med funn gjort av omsorgsombudet i Trondheim. I tillegg til språkvansker har vi de kulturelle forskjellene som er en stor utfordring. Jeg har forståelse for at noe kan glippe i slike vanskelige saker, men jeg mener også det er rom for stor forbedring, sier Ranum.

I dag har mor og de fire barna fått oppholdstillatelse, og fremtiden ser langt lysere ut for dem.

Elin Marie Andreassen (Frp) sier hun ikke umiddelbart er redd for at flere familier i Trondheim lever under så trange kår som firebarnsfamilien har gjort.

- Men jeg håper saken bidrar til at NAV blir mer oppmerksomme og årvåkne i saker som kan være sammenlignbare. Etaten må sørge for god oversikt og at familier blir fulgt opp i tråd med vedtakene som er gjort, sier Andreassen.

Adresseavisen har kontaktet arbeids- og sosialminister Robert Eriksson, som ikke ønsker å kommentere saken.

Kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim, Helge Garåsen, sier det skal ekstremt mye til for å fravike satsene som er vedtatt av bystyret. Foto: Kjell A.Olsen
- Familien fra Tsjetsjenia burde fått personlig oppfølging og rådgivning, slik at de kunne vite hva de hadde krav på i utgangspunktet, sier Jon Gunnes (V). Foto: Mariann Dybdahl
Merethe Baustad Ranum (H) mener dialogen mellom NAV og innbyggerne i Trondheim, særlig de med utenlandsk bakgrunn, er for dårlig. Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM
Elin Marie Andreassen (Frp) håper saken om familien som levde på 4650 kroner bidrar til at NAV blir mer oppmerksomme og årvåkne. Foto: GORM K GAARE
Adresseavisen 11.06.15.
Adresseavisen 11.06.15.