Det er ikke vakre, forseggjorte eller kostbare gjenstander folk kommer trekkende med når vi spør hva som er selve favorittdingsen.

Julen vekker minner, og minnene er ofte knyttet til hendelser og gjerne en liten, pussig gjenstand. De fleste har en variant av julepynt, og noe av pynten liker vi bedre enn andre. Forfatteren Anne B. Ragde har en liten rockenisse som sin favorittjulepynt.

Røykende nisse

- Jeg har en liten unnselig nisse med en magnet på seg der det er festet en flaskeåpner. Denne nissen kjøpte mamma på Sundt i Trondheim i 1973, og den har blitt favorittjulepynten min.

- Hva er det som er så spesielt med den?

- Den minner meg om alle julaftenene i Kongens gate, den sto alltid på bordet under middagen, og så ble den flyttet over til kaffebordet etter hvert. Så denne nissen har sett mye, altså. Og så er han en røyker, flirer, Anne og legger til at han har åpnet mange flasker, både brus og øl opp gjennom årene.

- Den har fulgt meg bestandig, og det er det jo mye av den andre julepynten som har gjort også, men ikke så standhaftig og trofast som denne karen.

Nissevarsler og russisk engel

Øystein Dolmen klarte ikke å bestemme seg for hvilken julepynt han liker best, så han endte opp med to favoritter, en engel og en nisse.

- Engelen min kommer fra Novgorod. Det var dit norske vikinger dro når de måtte stikke av, der fikk de beskyttelse. Olav Tryggvason dro dit og fikk en sånn engel, Olav den hellige fikk en sånn engel, og da jeg kom, fikk jeg også en slik engel, flirer Dolmen, som altså har både engler og nisser som julepynt.

Og fordi han opplever at nissen ofte kommer ned gjennom pipa, har han utstyrt seg med en spesiell dings.

- Før i tiden var det slik at nissen bare dundret ned gjennom pipa, og da ble det mye røyk og spetakkel. Men moderne husmødre er så redd for støv, spetakkel og sot, at dagens nisser får ikke lov til dette lenger. Så nå må de krype forsiktig ned og har utstyrt seg med nissevarsler. Dette er en ekte nissevarsler fra Nisseland, forteller Dolmen med stor innlevelse.

Mekanisk nisse

Skuespiller Jan Erik Berntsen og ektemannen S'udah har en ganske stor amerikansk nisse som sin favoritt.

- Denne julenissen fikk jeg av min søster for mange, mange år siden. Hun var førstereispike på en båt, og kjøpte nissen i Amerika. Vi tar han med overalt og pakker den ned i kofferten når vi reiser til Java eller andre steder.

- Hvor gammel er denne nissen?

- Jeg tror den er rundt 40 år, og det er jo ikke batteri i den, den er opptrekkbar, og det eneste er at den henger litt med hodet bakover. Men det blir ikke jul uten denne nissen.

Ares sjøstjerne-nisse

Hjemme hos Are Sende Osen henger det en spesiell liten nisse over døra til gangen.

- I fjor fikk vi besøk av noen fjerne slektninger fra Amerika, og til jul fikk jeg tilsendt en nisse. Og det er en amerikansk rocke-sjøstjernenisse. Det er altså en sjøstjerne de har påført maling, så den er litt grotesk, men samtidig veldig sjarmerende.

Hos teaterparet Martha Standal og Kyrre Havdal er det fint lite julepynt å se, men de har hver sin favorittgjenstand som tas frem til jul.

- Min favorittjulepynt er en nøtteknekker som jeg fant på et julemarked i Berlin for to år siden. Den ble kjøpt i lett gløggpåvirket tilstand mens vi var der og skrev «Nøtteknekkeren» som hadde premiere i fjor ved Trøndelag Teater. Den kommer frem i julen, men har ellers en litt tilbaketrukket rolle, forteller Havdal.

- Og min favoritt er en julestjerne, supplerer Standal. - Denne kjøpte jeg i København og siden har den hengt i vinduet her. Vi har ikke så mye julepynt for vi blir aldri enige om hvor vi skal feire jul, derfor feirer vi alltid hver for oss. Så foreløpig er dette den julepynten vi har.

Blå glasskuler

Tekstilkunstneren Lise Skjåk Bræk holder en knapp på de håndmalte glassjulekulene hun kjøpte i Østerrike for mange år siden.

- Når disse julekulene henges opp, da er det liksom jul. Og jeg tror det henger sammen med mine egne juleminner fra snøtunge Hurdal der granskogen hadde masse snø på trærne. Motivet på kulene signaliserer vinter-Norge og den blå timen. Det gir en blå julestemning, forteller Skjåk Bræk.