800 000 nordmenn må i dag ta blodtrykksmedisin. Dersom funn fra amerikansk forskning er korrekt, risikerer inntil 100 000 flere pasienter å måtte bli behandlet, skriver Aftenposten.

I dag medisineres man hvis overtrykket er 140. Resultatene fra en stor, amerikansk undersøkelse viser at ved å få blodtrykket under 120 reduseres både tilfeller av hjerteinfarkt og slag. Detaljer fra studien er ikke publisert, og data er fremdeles usikre, men det antydes at reduksjonen er så stor som 30 prosent i antall syke, og 25 prosent i dødelighet.

I Norge mener man at blodtrykket er høyt hvis overtrykket er over 140 eller undertrykket er over 90. Den foreløpige studien fra USA fastslår at dødelighet går ned dersom blodtrykket holdes på under 120 i overtrykk.

Steinar Madsen, spesialist i indremedisin og hjertesykdommer er overrasket over resultatene, og sier de kan endre både norske og internasjonale retningslinjer.

Ikke legemiddelforskning

Den amerikanske studien var ikke finansiert av legemiddelindustrien, men av den føderale regjeringen. Studien ble avbrutt et år før planen fordi dataene var så overbevisende. Deltagerne som fikk sitt systolisk blodtrykk under 120 hadde en markert lavere dødelighet og færre hjerteinfarkt og slag enn dem som et blodtrykk under 140.

Dette kommer frem på nettstedet Medscape/ the heart.org.

Steinar Madsen, som også er medisinsk fagdirektør ved Legemiddelverket, er med i den norske arbeidsgruppen som skal legge frem nye retningslinjer for bruk av blodtrykksmedisin til våren.

- Det er interessante funn og vil nok føre til en ny debatt om retningslinjene. I Norge er retningslinjene at systolisk blodtrykk skal være under 140, sier Steinar Madsen.

Madsen er blant de mange som er blitt tydelig overrasket over de foreløpige, amerikanske funnene. Han sier at den amerikanske studien kan endre hvordan man skal behandle blodtrykkspasienter.

- Resultatene går på tvers av det vi arbeider etter i dag. Dersom vi skal begynne å behandle pasienter med 120 i overtrykk vil det i praksis si at antallet pasienter som må behandles øker betydelig. Et forsiktig anslag er at minst 100 000 nye pasienter må få medisin. Eller på en annen måte, stort sett alle over 60 år, sier han.

Problemer for de eldste

Steinar Madsen mener dette vil føre til en behandling som kan være problematisk for de eldste, men han tror at også norske helsemyndigheter nå må ta debatten om hvem som bør behandles.- Men vi må vente på de originaldata og se på resultatene.

- Vil det bli kostbart for staten om 100 000 flere må bruke blodtrykksmedisin?- Nei, medikamentene er veldig billige, det er rimelig behandling.

- Hva er ulempene med denne type medisin?- Mange av pasientene blir behandlet intenst, de bruker flere medisiner. Blodtrykksmedisiner kommer ofte i tillegg til medisiner som brukes mot lungesykdom, høyt kolesterol og diabetes. Dette fører til at behandlingen kan omfatte mange legemidler. Risikoen for å få bivirkninger er større, og noen pasienter vil antagelig få problemer med å ta alle medisinene på riktig måte.