Sommer er ferietid, og så vel foreldre som barn kan nyte fri fra hverdagens stress. Snart er det imidlertid skolestart, og vi vil igjen møte leksejaget som går på bekostning av dyrebar tid med familie, venner og fritidsaktiviteter.

Mange foreldre føler seg overveldet i møte med økende krav om deltakelse i barnas hjemmearbeid. Tiden til å få gjort leksene er ikke romsligere enn før, men det forventes at vi skal være liksomlærere for våre egne barn. De færreste foreldre er utdannet som lærere. Hvorfor baseres da skolen på at stadig mer opplæring skal foregå hjemme? Enkel lesetrening kan overlates til foreldrene, men ellers er det på høy tid med en leksefri skole.

Lekser er en konvensjon i skolen, noe det ikke stilles spørsmål ved. Slik var det også med spanskrøret og fysisk avstraffelse. Lekser er ikke en funksjonell pedagogisk øvelse, men en lite effektiv studie- og læringsteknikk som fratar mange barn og unge nødvendig motivasjon. Elever kan si at de misliker lekser, men få sier at de misliker læring. Rødt ønsker at barn og unge skal kunne ha en aktiv fritid med idrett, musikk eller andre sosiale aktiviteter. Dette vil også bidra til utvikling og læring. Erfaringer med leksefri skole fra både Norge og Sverige viser at elevene blir mer oppmerksomme når de er på skolen, og at de presterer bedre. Ved Digermulen skole i Lofoten, som innførte leksefri skole for snart 15 år siden, fremhever de at ordningen har hatt svært positiv effekt på trivsel, motivasjon og arbeidsvaner.

Den viktigste svakheten ved dagens skole er at det er for få lærere i forhold til antall elever. I grunnskolen må det være en lærertetthet som er så høy at det er mulig å gi tilpasset undervisning til alle. Rødt i Trondheim vil arbeide for at en kontaktlærer skal ha maksimum 15 elever. Vi mener at skolen skal bygge på tillit til lærerne. Fjern testing og rapportering som stjeler tid og oppmerksomhet fra læring. En omfordeling av lærerressurser vil da kunne gi rom for innføring av leksefri skole. Økning i utgifter behøver ikke å være avskrekkende. Ved Norrevångskolan i Karlshamn (ungdomsskole med 200 elever) utgjorde de ekstra kostnadene beskjedne 20 000 kroner i året.

Partiet Rødt vil innføre en forsøksordning med minst fem leksefrie barneskoler i Trondheim kommune.