Det mener andreklassingene på Tiller videregående skole.

Hva er forskjellen mellom å være «bare litt deppa», og deprimert? Har du selv en depresjon? Hvor stor selvtillit har du?

I tillegg til temaer som søvnvansker og spiseforstyrrelser, var dette noen av spørsmålene rundt 350 elever på Tiller videregående skole fikk gruble på i går. I regi av elevrådet hadde skolen satt av tre timer til å markere verdensdagen for psykisk helse.

Psykolog ved Tiller distriktspsykiatriske senter, Stian Solem, snakket om holdninger til psykisk helse og ungdom og depresjon. Han lot elevene sjekke sin egen mentale tilstand, ved å fylle ut et spørreskjema. 14 poeng? Kanskje litt grunn til bekymring. 20 poeng? Kanskje grunn til å oppsøke hjelp, og så videre.

- Rare spørsmål

- Spørsmålene fikk meg til å tenke på hvor tøft de som faktisk sliter med psykiske problemer har det, sier Maria Aune Bjørnbet (17).

Marita Moe Svendsen (17) mener dessuten at hun lærte litt om seg selv ved å fylle ut skjemaet til psykologen.

- Jeg tenkte på hvor bra jeg har det, i forhold til de som har det vanskelig. Og så skjønte jeg hvor viktig det er å ha familie og venner som man kan prate med om problemer, sier hun.

De fire andreklassingene Adresseavisen pratet med følte selv de fikk bekreftet at de ikke sto i fare for å gå inn i en depresjon. Likevel satte de stor pris på at skoledagen var satt av til å høre, se og snakke om problemer knyttet til deres psykiske helse. De regner med at problemet er aktuelt for flere elever på skolen:

- Her på skolen er de jo glade og fornøyde, men vi vet jo ikke egentlig hvordan de har det når de går hjem, mener Janne.

- Spill data sammen

Tanken bak spørreskjemaene er ifølge Solem å gi ungdommene innblikk i hva en depresjon handler om og en indikasjon på når det er på tide å søke hjelp:

- Dessuten kan det hjelpe dem til å se hvilke faktorer i deres eget miljø som kan brukes for å forhindre en depresjon, sier han.

I tillegg til å bruke familie og venner, nevner han for eksempel hobbyer der man gjør ting sammen med andre.

- Det er stor forskjell på å spille dataspill alene og sammen med andre, sier han.

I tillegg til Solem, snakket blant annet Randi Stene fra skolens PP-tjeneste om hva de kan brukes til og Sveinung Tennfjord fra Kirkens SOS. Elevene fikk også se to filmer om ungdom og psykisk helse.

Har jeg det bra? {ndash} Etter å ha fylt ut skjemaet fikk jeg bekreftet at det står bra til med meg, sier Janne Gaustad Eriksson (til høyre). Elevene ved Tiller videregående skole fikk anledning til en rask test av sin egen psykiske helse i går. Fra venstre Magnus Okstad og Terje Marius Haltstrand.