– Jeg følte meg skikkelig hjelpeløs da jeg satt ved Kristin og ikke fikk tak i hjelp, sier Fagerbekk.

Bevisstløs

Det kunne gått riktig galt for to uker siden da Anette Fagerbekk og Kristin Hage var på ridetur ved setra i Hauka i Midtre Gauldal kommune. Sistnevnte ble kastet av hesten og traff bakken med ryggen først, før hodet deiste i bakken. Hun ble liggende bevisstløs og slet med å puste.

– Jeg prøvde å ringe nødetatene, men kom ikke igjennom. Vi har hatt signal her før, senest i fjor, sier 22-åringen.

Med hjelp fra søsteren som ikke var langt unna, og utallige forsøk på å finne et sted med signal, fikk Fagerbekk til slutt tak i ambulanse og Hage ble hentet med Sea King.

– Umulig med full dekning

Fylkesberedskapssjef i Sør-Trøndelag, Dag Otto Skar, forteller at det er umulig å skaffe full dekning over hele fylket.

– Vi oppfordrer alle kommuner til å skaffe en satellittelefon. Da kan innbyggerne i nødstilfeller ha et sted og dra til for å bruke telefonen, sier han.

Da ekstremværet «Ivar» herjet i Trøndelag i desember i fjor, tok stormen veldig mye av strømnettet og en del basestasjoner.

– Kommunene fikk seg en vekker under uværet. Meldal og Selbu var to kommuner som mistet både tele- og mobilnettet. Da er det bare satellittelefon som fungerer, sier Skar.

Flere kommuner har gått til anskaffelse av satellittelefoner. Deriblant Orkdal, Hemne, Hitra, Holtålen, Åfjord og Meldal.

– Vi er sårbare når naturkreftene slår til. Politiet har også kjøpt inn slike telefoner, sier beredskapssjefen.

Frustrert åfjording

I deler av Åfjord kommune sliter folk med dårlig mobilsignal.

– Vi må kjøre fire til fem kilometer for å ta en telefon, sier Astrid Frønes, som bor ved Mørreaunet i Åfjord.

Også ambulansetjenesten i kommunen har slitt med dekningen ute på oppdrag.

– En gang datteren min var alvorlig syk måtte ambulansepersonalet låne fasttelefonen vår for å kontakte sykehuset, sier Frønes.

Anbefaler satellittelefon

Rådmann i Åfjord kommune, Per Ola Johansen, er klar over at de har en utfordring med mobilnettet i enkelte områder. Spesielt fylkesvei 715 fra Åfjord sentrum mot Krinsvatn er full av «deknings-hull». Skjer det en trafikkulykke, kan det skje på steder hvor det ikke er nett.

– Det er svært uheldig. Men vi jobber med en forbedring, og har god kontakt med aktører og fylkeskommunen, sier rådmannen.

Åfjord kommune var tidlig ute med å skaffe satellittelefon. Johansen ser det som helt nødvendig å ha denne type beredskap. Han anbefaler spesielt utkantkommuner å gå til anskaffelse av apparatet.

– Hvis det er kommuner som ikke har det, bør de absolutt skaffe seg det. Blir man utsatt for en krisesituasjon, må man kunne kommunisere med omverdenen, sier han.

Den bærbare telefonen praktiseres av krisestaben i kommunen.

– Vi har heldigvis ikke hatt bruk for den ennå. Kun i øvelsessammenheng, sier han.

– Fokus på fylkesveiene

Rådgiver på IKT-infrastruktur i fylkeskommunen, Pål Mangar Dahlø, oppfordrer folk til å melde inn dårlig dekning til kommunen sin. Fylkeskommunen har stadig dialog med kommunene og netteierne om problemområder.

– Så langt har vi hatt fokus på fylkesveiene. Der er det en del utsatte områder, deriblant strekningen Brekken-Stuggudal, Osenfjellet og områder i Rissa og Åfjord, sier han.

Rådgiveren forteller videre at fylkeskommunen har gått inn med tilskudd og vært med på å sette opp 14 basestasjoner rundt om i fylket.

– Utbygging av mobildekning har et rent kommersielt fokus. Finansiering må alltid løses før det skjer noe i praksis, sier Dahlø.

Bygger ut med hjelp fra kommunene

Ifølge Telenor og Netcom kommer det aldri til å bli hundre prosent flatedekning i Norge.

– Det å gi hundre prosent dekning til alle steder i Norge er fryktelig vanskelig, sier Tommy Skogheim Johansen, dekningssjef i Netcom.

– Kostbart

Han sier at de er avhengige av et spleiselag med kommunene for å bygge ut mobilnettet innenfor kostnadsmessig forsvarlige rammer i tynt befolkede områder. Dette er en praksis som følges mange steder over hele landet.

– Det er kostbart å bygge mobilbasestasjoner. Vi har en god dialog med kommunene, og er alltid interessert i å samarbeide, sier Skogheim Johansen.

Han legger til at de har bygd ut mobilnettet på flere små steder de siste årene.

– Det bygges ut flere hundre basestasjoner i året over hele landet, sier han.

Trenger fri sikt

Også dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, påpeker at det aldri vil bli full dekning over hele landet.

– Vi kommer aldri dit at vi får hundre prosent flatedekning. I dag har 82 prosent av Norge det, mens 18 prosent mangler, sier Amundsen.

– Mange områder består av masse fjell. Selv om vi kan stå med basestasjoner, når signalene kun ut til der hvor det er fri sikt, legger dekningsdirektøren til.

Foto: Adresseavisen
Samtaleloggen: Anette Fagerbekk med telefonloggen som viser at hun ringte ambulansen tolv ganger før hun kom igjennom. Foto: Kjell A.Olsen