Helseminister Bent Høie (H) gikk rakrygget ut av Stortingets kontrollhøring fredag kveld. Han tviholder på at han ikke har gjort noe galt i prosessen før lokaliseringen av fellessykehuset for Romsdal og Nordmøre. Skarpe påstander fra juridisk hold om klare lovbrudd, avviser han på det mest bestemte. Høie henviser til samme praksis som sine rødgrønne forgjengere i helseministerstolen.

Ingen ting tyder på at helseministerens politiske posisjon er truet. Men mye kan tyde på at han vil få kritikk på grunn av en uryddig prosess. Det er prosessen som var hele hensikten med denne maratonhøringen, som til tider kunne oppfattes som et oppgjør med selve styringsmodellen sykehusene er underlagt. Det er et spørsmål som kommer opp til politisk behandling senere, og som tilligger helsepolitikerne, ikke kontrollorganet Stortinget har.

Etter ti timer med høringer er spørsmålet: Hva kom ut av dette? Svaret synes å være en statsråd som sitter trygt, direktører og styreledere som delvis har fått luftet sine frustrasjoner. Og for folk flest på Nordvestlandet kan det ha gitt mer innsyn i prosessene, mindre mistenksomhet og dermed mer legitimitet til beslutningene bak plassering av nytt sykehus utenfor Molde. Skjønt, konflikten er ikke lagt død, men debatten kan kanskje bli mer opplyst og bedre begrunnet etter gårsdagens mange runder.

Det er knapt tvil om at helseministeren har valgt flere raske og uformelle løsninger for å komme frem til sitt mål; nytt fellessykehus ved Molde. Høie har brukt sin makt som minister, med de følger at direktørene både i Helse Møre og Helse Midt har sagt opp, pluss styreleder i Helse Midt som gikk fordi hun nektet å sparke direktøren. Mye ble i går forsøkt bortforklart som en personalsak når det gjelder avgått direktør i Helse Midt. Men uansett er det et sammenfall i tid og et sammensurium av en prosess som gjorde maratonhøringen berettiget.

På sett og vis ble det en utlufting. Høringen dokumenterte godt kvalifiserte syn både for og imot at helseministeren har brutt loven helseforetakene styres etter. Bent Høie blånekter på det, og fikk i går ettermiddag full ryggdekning fra sine forgjengere fra Arbeiderpartiet, som partileder Jonas Gahr Støre, tidligere helseminister.

Uansett hvordan man tolker lovverket, må det være rom for politisk handling. Det er derfor vi har politikere. Og det er derfor denne striden er blitt så hard at den havnet i Stortinget. Det er politikk som er årsaken til at sykehuset nå vil bli bygget ved Molde, men det har også gode faglige begrunnelser.

Sykehushøringen avdekker at helseministerens rom for å utøve politikk nesten ikke er til stede leger. Den er overstyrt på alle bauer og kanter. Før var det Ap-folkene som snakket sammen og fattet beslutninger i bøttekott. Nå er det er det en Høyre-statsråd som må stå skolerett i en kontrollhøring for nesten tilsvarende forhold.

Ingen forsvarer bøttekottene - men det må være rom for å utøve politikk.