Mandag kveld ble 22-åringen valgt til ny leder for den 14. Isfit-festivalen i 2017.

– Det var litt surrealistisk, og jeg var ganske sliten på det tidspunktet. Samtidig kjente jeg en enorm takknemlighet for å få lov til å være med på Isfit enda en gang. Det er en festival og et prosjekt jeg har enormt stor tro på, sier Bjartnes som studerer statsvitenskap ved NTNU.

Hun gikk til valg med temaet diskriminering og ble valgt foran Hans-Jacob Sandberg som var den andre finalekandidaten. Det ble to runder med utspørring og avstemning, melder dusken.no som var til stede under valget.

Viktig møteplass

Bjartnes har vært med på ISFiT, Internasjonal Studentfestival i Trondheim, to ganger tidligere, sist som kommunikasjonsmedarbeider.

– Det er flott å kunne jobbe med studenter fra hele verden, og det gjør at Trondheim ikke kjennes så lite. ISFiT er en møteplass hvor deltagerne kommer på nøytral grunn. De kan si akkurat det de tenker og mener, og utveksle erfaringer med andre mennesker. Det er veldig spennende å få lov til å være en del av disse møtene.

Ulike stemmer

Festivalens mål er å bidra til bedre fremtid for unge mennesker i verden, og tema for neste festival er diskriminering.

– Det er noe som påvirker vanvittig mange mennesker verden over, på veldig ulike måter. Og det står i veien for en god fremtid for veldig mange unge mennesker – det er alt fra grov undertrykkelse og vold til utestengelse fra enkelte arenaer. Temaet rommer veldig mye, det kan være seksuell legning, kjønn, urbefolkninger til funksjonshemninger og alder som gjør at folk blir diskriminert.

– Jeg har lyst til å finne ut mer om hvorfor diskrimineringen skjer, hvilke årsaker og strukturer som ligger bak. Det blir viktig å samle ulike stemmer. Vi vil ikke høre bare folk som er enige med oss selv. Meningen med ISFiT er at det skal være en idéutveksling og at vi også lar kontroversielle stemmer komme til orde. Så kan folk vurdere meningene selv, sier Bjartnes som er oppvokst på Nordstrand i Oslo sammen med to yngre brødre.

Tre år i Chile

– Jeg kommer fra en familie som er opptatt av temaer som dette, som har hatt et ønske om å være med å gjøre en forskjell. Det har jeg hatt med meg fra oppveksten, sier Bjartnes som tidlig ble reisevant med en mor som jobber i Utenriksdepartementet.

– Vi har fått bli med ut i verden og fra jeg var fem til åtte år bodde vi i Chile. Sånn ble jeg tidlig klar over at ikke alle har det sånn som vi har det i Norge, sier Bjartnes.

Utover de tre årene i Chile holdt familien seg i Oslo i oppveksten til Bjartnes. Men nå bor foreldrene i Genève i Sveits med yngste bror Jakob på snart 12. Mellomste bror Johannes bor i Trondheim, studerer matematikk og er, i likhet med søsteren, engasjert på Studentersamfundet.

– Vi har et godt og nært forhold og det er utrolig fint å ha en i familien så nære, sier 22-åringen som tirsdag ettermiddag reiste på en toukers USA-ferie, først til New York hvor hun studerte i 2013–2014 og deretter for å besøke kjæresten i San Francisco.

Studentfestivalen ISFiT feiret 25 år i februar. Festivalen samler 450 studenter fra hele verden til elleve dager med idéutveksling, diskusjon, debattmøter, kulturelle opplevelser og nettverksbygging.