Alle registrerte kjøretøy her i landet er lovpålagt å ha ansvarsforsikring. I midten av februar var det 95 000 kjøretøy i Norge som manglet en slik forsikring.

13 000 i Midt-Norge

Tall fra Statens vegvesen viser at landsgjennomsnittet er på 2,3 prosent uforsikrede kjøretøy. Det tilsvarer cirka 4 800 kjøretøy i Møre og Romsdal og 8 200 kjøretøy i Trøndelag.

- Vi sendte ut godt over 100 000 brev høsten 2017 til de som eier uforsikrede kjøretøy og det har ført til en god nedgang av antallet. Men det er fortsatt veldig mange som risikerer å få gebyrer fra oss, sier direktør Roger Stenseth i Trafikkforsikringsforeningen.

Slik er gebyrene

Trafikkforsikringsforeningen vil starte innkrevingen av gebyrene fra 1. mars, og det er ulike gebyrsatser for ulike kjøretøygrupper:

Moped, traktor, motorredskap, veterankjøretøy50 kr
Personbil, varebil, campingbil, beltebil, motorsykkel, beltemotorsykkel (snøscooter)150 kr
Buss, lastebil250 kr

- Disse pengene skal gå til å dekke skader forvoldt av uforsikrede og ukjente kjøretøy. Det er ikke meningen at gebyrene skal gi overskudd, presiserer Stenseth.

Målet er svensk nivå

I 2017 var over tre prosent av alle forsikringspliktige kjøretøy i Norge uforsikret. Målet med den nye ordningen er å få dette tallet betraktelig ned.

- Sverige har hatt denne gebyrordningen i 40 år og der er de nede i én prosent. Målet vårt er å komme ned på svensk nivå, sier Stenseth.

Direktør Roger Stenseth i Trafikkforsikringsforeningen håper å sende ut færrest mulig gebyrer for manglende bilforsikring. Foto: TFF

Risikerer milliongjeld

Foruten det faktum at det er ulovlig å kjøre en uforsikret bil risikerer man også hard økonomisk straff om ulykken skulle være ute.

- Det er viktig å presisere at gebyret ikke gjelder som forsikring. Er man uheldig kan man bli sittende med en milliongjeld etter en ulykke i et uforsikret kjøretøy. Blir du selv skadet har du heller ikke krav på noen erstatning. Det er mye tankeløshet der ute når det gjelder dette, mener direktøren.

Slik unngår du gebyr

For å unngå gebyr er det enkleste å kjøpe forsikring. Er ikke kjøretøyet i bruk kan man levere inn skiltene til Statens vegvesen.

- Er man usikker på hva slags kjøretøy man har og om disse er forsikringspliktige finner man enkelt en oversikt ved å logge seg inn på «Min side» på tff.no. Vi håper jo å sende ut færrest mulig av disse gebyrene, sier Stenseth.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.