- Vinduet mot hagen var knust, og alt av smykker og en jakke var borte, sier Reynold W. Brown og Diane L. Brown.

Ekteparet som opprinnelig kommer fra Utah har bodd i Trondheim i ett år. De utgjør det som kalles et seniorpar fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, og har et halvår igjen av sin misjonsperiode i Norge.

1. november flyttet de fra Heimdal til Tyholt, og kun noen dager etter det opplevde de å miste flere av sine kjæreste eiendeler i et innbrudd.

Tyvene kom seg inn via vinduet i verandadøra. Samme metode er brukt i en rekke innbrudd de siste dagene.

- Vi tok toget til Oslo i 07-tiden på tirsdag, og kom tilbake igjen torsdag klokken 18.30. Da vi kom inn så vi at vinduet var knust, og oppdaget at smykker og ringer var borte. Samtidig lot tyvene alt av elektronikk som Ipad og TV være. Det er tydelig at de visste hva de skulle ta, sier Reynold W. Brown.

Rakk ikke å ta tyvene

Tyveriet på Tyholt inngår i en rekke hendelser politiet mener har sammenheng med hverandre. På en liten uke er det registrert elleve innbrudd eller innbruddsforsøk i Trondheims-området. Politiet tror at det er omreisende vinningskriminelle som står bak.

Innbruddsalarmer ser ikke ut til å skremme tyvene, og på grunn av dette har politiet alliert seg med vekterselskapene.

Hendelsen på Tyholt føyer seg inn i en rekke innbrudd og innbruddsforsøk som etterforskes av politiet i Trondheim.

- Operasjonssentralen har vært i kontakt med vekterselskapene og bedt dem om å varsle politiet når de mottar tyverialarmer, slik at vi kan rykke ut så fort som mulig, sier Mona Gikling, teamleder for vinningsetterforskning ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

- De er ute etter gull og smykker og lar annet ligge, sier Mona Gikling ved Sentrum politistasjon.

Dette hjalp ikke torsdag kveld, da innbruddsalarmen gikk på Vikhammer. Da politipatruljene fra Stjørdal og Trondheim ankom adressen, var tyvene forduftet. Samme kveld ble politiet varslet om innbruddet hos ekteparet Brown på Tyholt.

- Tilhørte folk jeg elsket

Amerikanerne har i løpet av sitt 54 år lange ekteskap vært på misjonsreiser over hele verden. På disse reisene har de samlet gjenstander som ikke bare er verdifulle, men som i kraft av sin historie er ekstra verdifulle for dem.

- De tok blant annet to rosa perlekjeder jeg fikk da vi var i India, flere diamantringer, øredobber jeg arvet fra bestemoren min, og et skilpaddesmykke i sølv som han ga meg på bryllupsreisen, sier Diane L. Brown, og nikker mot ektemannen.

Tom: Diane L. Browns smykkepose var tømt da hun og ektemannen kom hjem fra en tur til Oslo på torsdag.

Av stjålne gjenstander ramser hun opp smykker i gull og hvitt gull, perlekjeder og et spesielt gull- og diamantkjede som hun arvet fra moren.

- Vi skal kle oss enkelt og rent, og har derfor hatt mange ting liggende. Disse tingene tilhørte folk jeg elsket, og har stor affeksjonsverdi. Jeg føler meg krenket, og sitter igjen med et følelsesmessig arr.

- Skummelt å legge seg

- Samtidig har jeg tenkt: «Hva godt kan det komme ut av å være sint?». Jeg sier til meg selv: «Det gjør ikke noe». Når jeg dør tar jeg ikke med meg noe, og da får jeg uansett møte de som ga tingene til meg, sier hun.

Den skremmende følelsen av at noen har vært inne i deres bolig er heller ikke enkel å riste av seg.

Reynold W. Brown og Diane L. Brown har et halvår igjen av et 18 måneders langt misjonsopphold i Trondheim.

- Det var skummelt å legge seg den kvelden, men vi ba en bønn og håpet at det ville gå bra.

Ekteparet roser politiets, vennenes og naboenes håndtering av saken, og Reynold W. Brown har et håp om at de får tilbake gjenstandene.

- Jeg har tenkt at det kanskje vil skje et mirakel og at alt plutselig dukker opp igjen. Hvis ikke det skjer, var det ikke meningen, sier han.

Tror tyvene er her fortsatt

Mona Gikling i politiet sier at fremgangsmåten tyvene har brukt under innbruddene er lik: Vinduene tas ut eller knuses, før gjerningspersonene tar seg inn i boligene.

- Er tyvene her fortsatt?

- Ja, det har vi grunn til å tro, i og med at de siste forholdene skjedde torsdag kveld, sier Gikling.

- De er ute etter gull og smykker og lar annet ligge. Det blir store verdier av dette, sier Gikling, og legger til at tyvene gjerne tar seg inn på soverom hvor mange oppbevarer sine smykker.

I tillegg mangler ofte folk alarmdekning på soverommene sine.

- Vi er avhengig av publikums hjelp for å få stoppet innbruddene. Hvis folk observerer mistenkelige personer eller biler i boligstrøk som vanligvis ikke pleier å være der, vil vi gjerne vite om disse observasjonene. Publikum kan også være oppmerksomme på at tyvene gjerne knuser vinduene.