– Nå er det viktig å få kartlagt utbruddet og teste personer som har vært i kontakt med alle svinebesetningene, sier fylkeslege Marit Dypdal Kverkild.

Dette vil gjelde alt fra veterinærer og transportører av dyr, til gårdsarbeidere og andre som har vært i kontakt med de smittede grisene.

Utløste bakteriealarm

I Nord-Trøndelag er 3000 griser allerede slaktet og flere besetninger står for tur dersom de første prøveresultatene blir bekreftet i neste uke.

Etter det Adresseavisen kjenner til var det en gårdsarbeider fra Øst-Europa som utløste MRSA-alarmen i Nord-Trøndelag. Denne personen skal ha jobbet hos bonden som nå må slakte ned hele besetningen. Svinerøkteren sluttet og søkte jobb hos en annen bonde som var forutseende nok til å kreve helseattest. Prøven var positiv, og dermed ble det også tatt prøver i besetningen hvor røkteren tidligere jobbet.

– Jeg kan bekrefte at en person som har hatt kontakt med dyreholdet har testet positivt, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet.

Hemmer rask behandling

Fra og med 1. januar 2008 til og med 31. desember 2011 ble det meldt 3444 tilfeller med MRSA til meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

For å unngå at denne stammen etablerer seg og spres i Norge, samarbeider Mattilsynet, Veterinærinstituttet, referanselaboratoriet for MRSA ved St. Olavs Hospital og Folkehelseinstituttet med å oppklare hvilke gårder, dyr og personer som er smittet, samt iverksette tiltak for å hindre videre spredning.

– Førstkommende tirsdag skal jeg ha møte med smittevernlegene i de fem kommunene hvor MRSA er påvist i svinebesetninger. Vi skal først og fremst legge en plan for hvordan vi skal hindre videre smittespredning hos mennesker.

Fylkeslegen i Nord-Trøndelag har også vært i møter med sine kolleger i Sør-Trøndelag, Nordland og Troms.

– Brikkene er i ferd med å falle på plass. Nå blir det tegnet et kart over besetningene. Dette kaller vi et utbrudd, sier fylkeslege Marit Dypdal Kverkild.

Ingen andre land har tidligere klart å stoppe spredning av denne stammen når den først er introdusert i svinebesetninger.

Alvorlig utbrudd

For mennesker som allerede har svekket helse kan den antibiotikaresistente bakterien gi alvorlige infeksjoner. Den kan også komplisere kirurgiske inngrep.

Det er kommunelegene som får ansvaret for å følge opp eksponerte personer.

– Nå kommer Nord-Trøndelag i førersetet på denne type bakterie-bekjempelse, sier fylkeslege Marit Dypdal Kverkild.

– Leger eller andre helsearbeidere som har vært i utsatte soner må ta en test før de slipper inn i norske sykehus og helseinstitusjoner. Jeg tror det vil komme en diskusjon i ettertid om hvordan vi skal få til dette i dyreholdet også, sier fylkeslege Marit Dypdal Kverkild i Nord-Trøndelag.

Mattilsynet finner stadig mer

Etter at LA-MRSA ble påvist tidligere denne uken ble 15 besetninger ilagt restriksjoner. Nå vil ytterligere sju kontaktbesetninger pålegges restriksjoner.

I verste fall må alle dyr i disse berørte besetningene sendes til slakt.

– Arbeidet med å kartlegge og ta prøver av kontaktbesetningene er godt i gang. Vi forventer svar fra Veterinærinstituttet på de siste prøvene i starten av neste uke, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet.

Slaktet hele besetningen

Dyr i de berørte besetningene skal sendes til slakt. Fjøs skal vaskes og desinfiseres etter tømming.

Det er i alt pålagt restriksjoner på 22 kontaktdyrehold. Av kontaktdyreholdene er det to i Troms og ett i Sør-Trøndelag, de resterende 19 ligger i Nord-Trøndelag. På gården der smitten først ble oppdaget er hele besetningen slaktet.

Har kontroll ennå

Regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen understreker at utbruddet ikke er ute av kontroll.

– Situasjonen er utvidet, men heldigvis er det foreløpig begrenset til Nord-Trøndelag. Det er ikke funnet smitte i avlsbesetninger hittil. Konsekvensene ville vært mye større hvis det skjer. Det ville fått betydning for svineholdet i hele landet, mener Røthe Knudtsen.

LA-MRSA kan finnes i kjøttet fra svin som er smittet med bakterien, men sannsynligheten for at mennesker skal bli smittet gjennom svinekjøtt er svært liten.

Gjennomstek kjøttet

Bakterien finnes hovedsakelig på overflaten av kjøttet og drepes ved varmebehandling. Det er vanlig å gjennomsteke svinekjøtt i Norge.

I Europa har denne bakteriestammen spredd seg i stor grad blant produksjonsdyr, spesielt griser, og videre til personer som er i kontakt med dyrene. En konsekvens av dette er at Danmark og Nederland har innført MRSA-testing og isolering av pasienter som blir innlagt på sykehus dersom de arbeider med svin. Dette ansees som nødvendig for å hindre spredning av MRSA på helseinstitusjoner.

Fylkeslege MArit Dybdal Kverkild