De fleste har fått med seg at Vår Frue kirke var sentrum for siste helgs salmemaraton på NRK2.   Omkring 200 kor sang de 899 salmene i den nye salmeboka minutt for minutt. Det tok 58 timer, og hele 2,2 millioner seere var innom sendingen i løpet av disse timene. I gjennomsnitt var det 87.000 som så sendingen hvert minutt. Norsk sakte-tv er etterhvert blitt et eget fenomen, men det skal jeg ikke dvele ved her.

I time etter time lå Vår Frue på landets tv-skjermer, vakkert opplyst og med sang mest inne, men også delvis ute fra en provisorisk scene i Tordenskjoldparken. Vakkert var det, og lysene fra de andre trærne langs Kongens gate og nedover Nordre gjorde bildene enda flottere. Hvem fikk vel ikke lyst til å dra til det julepyntede Trondheim etter å ha sett disse stemningsfulle bildene?   Vår Frue har navnet sitt fordi hun er viet til Jomfu Maria, og er i samme kategori som Notre Dame i Paris, som også er en "frue-kirke". I 2007 ble Vår Frue kirke 800-årsjubileum markert etter en omfattende restaurering. Den og naboen, Nidarosdomen, er to flotte damer som kler hverandre.

Vår Frue har en indre skjønnhet også fordi den daglig fylles med meningsfull aktivitet også ut over det rent sakrale. Tidligere var Vår Frue sognekirke for Vår Frue og Nidarosdomen menighet, men er nå en Åpen kirke der Kirkens Bymisjon har mye av sin virksomhet.   Kirken er et sted hvor alle kan komme med seg selv og sine behov, uten at det blir stilt spørsmål om hvem, hva og hvorfor.

Blant de som besøkte kirken under salmesangen, var også slitne kirkegjengere som fikk seg en liten strekk på de bakerste benkene. De tilhører kirken like mye som alle de tilsynelatende veltilpassede borgerne som kom for å høre sangen og puste inn den spesielle atmosfære i kirken. Her er de som faller utenfor, de slitne og nedstemte, de som sitter i gaten og tigger, de som er på livets kjør like velkomne. Her er alle like velkomne, her kan de få varme i dobbelt forstand, en prat, en kopp kaffe eller varm suppe. Julaften blir det invitert til åpent gjestebud for alle.

Frivillige og ansatte her gjør Trondheim litt varmere, også når tv-lysene er slukket. Vår Frue er byens hjerte.

I 2007 ble Vår Frue kirke 800-årsjubileum markert etter en omfattende restaurering. Foto: VEGARD EGGEN