– Et praktbygg, et monument over moderne kultur, en enestående turistattraksjon, et landemerke og en pryd for byen! Slik lød det ifølge Adresseavisen under den høytidelige åpningen av Tyholttårnet for nøyaktig 30 år siden.

Når sant skal sies finnes det sikkert noen som ikke er enig i disse jubelordene. Men én ting er sikkert; Tyholttårnet er blant det første som nevnes når du ber folk i og utenfor byen nevne fem kjente ting fra Trondheim. Nesten alle som bor, eller har vært, i byen siden 1985 har en eller gang vært der. Enten for å spise, eller bare for å nyte utsikten.

Her er 11 ting du bør vite om tårnet:

1. Tyholttårnet

124 meter høyt telekommunikasjons- og radiotårn. Betongdelen er på 80 meter, og stålspiret er 44 meter. Tårnet er bygget i betong med diameter 7,2 meter. Det har to hurtiggående heiser og to nødtrapperom.

2. Høyest i byen

Med sine 124 meter er tårnet det høyeste bygget i Trondheim. Nidarosdomen måler 91 meter i toppen av spiret, mens Scandic Lerkendal er 75 meter, mens Olav Tryggvason-statuen blir smågutt med sine 18 meter

3. Roterende restaurant

74 meter over bakken kan du spise i Egon-restauranten. I andre etasje roterer gulvet slik at man kan se hele Trondheim i løpet av én time.

4. Basehopp

Forkledd som elektriker ble basehopperen «Igor» i desember 2001 den første som hoppet fra Tyholttårnet. Han kastet seg ut fra 76 meter, og sekunder senere landet han ved foten av tårnet, og forsvant så fra stedet i en bil. Tilbake lå det en lapp hvor det stod «Takk for hoppet».

5. Galaksen ut – Egon inn

Siden 1999 har Egon styrt restauranten med stor suksess for store og små. Inntil da hadde Trondheim kokk- og stuertskole og restauranten Galaksen tilholdssted i tårnet.

6. Arkitekt

F. Selmer bygget tårnet som er tegnet av arkitekt Nils Christian Ottesen.

7. Eier

Telenor og Vennatrø Næringsutvikling AS eier én seksjon hver.

8. Pris

Cirka 32 millioner kroner. Det var 6,3 mill. dyrere enn beregnet. Grunnen til dette var blant annet at man i startfasen undervurderte byggets vanskelighetsgrad.

9. Utsmykking

I forbindelse med 1000-årsjubileet og VM på ski i 1997 fikk tårnet utsmykkingen «Kilden» av Pia Myrvold. Det ble tatt ned i 2013.

10. Unnfangelsen

Det var en sommerdag i 1966 Einar Berg unnfanget den ville ideen om utsiktstårn og restaurant.

- Denne fantastiske utsikten burde publikum få del i. Et utsiktstårn med restaurant må være tingen, tenkte Einar Berg mens han satt i en av de gamle radiomastene 90 meter over bakken. Da Televerket begynte å planlegge en ny radiolinjestasjon på Tyholt et tiår senere, trakk Berg ideen frem igjen. Responsen var dårlig, men takket være noen få ildsjeler ble tårnet klart for 30 år siden.

11. Ildsjelene

Da ideen om et utsiktstårn første gang ble presentert offentlig – i Adresseavisen i 1981 – var arkitekt Nils Christian Ottesen den eneste som ga uttrykk for positiv interesse. Senere gikk Sverre J. Herstad, tidligere redaktør av Adresseavisen, ut med støtte til prosjektet. I tillegg var adm. direktør Jon Aass i Adresseavisen, daværende ordfører Anne-Kathrine Parow, rådmann Odd Sagør, sivilingeniør Arne R. Reinertsen, fylkesrådmann Kåre Gisvoll og rektor Magne Aakvik ved Kokk- og stuertskolen veldig positive. – Hvis en av disse ressurspersonene hadde sagt nei til å være med, hadde prosjektet aldri blitt noe av. Så tynn var faktisk tråden som det hele hang i, sa Einar Berg til Adresseavisen rett før åpningen.

BILDEGALLERI: Så du nordlyset danse rundt Tyholttårnet i Trondheim

Her er tårnet under bygging i 1984. Foto: Kjell A. Olsen
Her er tårnet under bygging i 1984. Foto: Kjell A. Olsen
Her er tre av de som sørget for at Tyholttårnet ble en realitet. Arkitekt Nils Christian Ottesen (t.v.) , adm.dir i Adresseavisen, Jon Aass og fylkesrådmann Kåre Gisvoll. Bildet er fra 1984. Foto: Kjell A. Olsen