Denne saken ble først publisert i Adresseavisen 2.juni 2004.

I går var første dag med den nye røykeloven. Været var for bra til at dagen ble et godt eksempel på hvordan tilstandene i utelivsbransjen blir med ny lov. De fleste som følte trang til røyk, kjente neppe noe behov for å sitte innendørs.

Den stilleste dagen

Et sveip innom et knippe barer i går ettermiddag ga likevel visse tegn på tidsskille. Tydeligst var det på byens bruneste bar, Kafe Larssen. Like før dørene stengte for dagen i går ettermiddag, var det foruten bartenderen bare én person ved en spilleautomat i lokalet.

- Det har vært veldig rolig. Veldig mye roligere enn vanlig, sier bartender og driftssjef Espen Brevik og ser utover det tomme lokalet. Omsetningen har vært under det halve av en vanlig tirsdag.

- Det kan være en kombinasjon av røykeloven og været, sier Brevik.

- Har dagen vært uvanlig ut over at det har vært færre kunder?

- Kundene sitter ikke så lenge som vanlig. De drar hjem tidligere. Vi skal ikke ta sorgene på forskudd, men hvis dette fortsetter blir det smalhans, sier han. For å gi stamkunder¨ mulighet til en blås uten å forlate kafeen, har de etablert utebord i bakgården.

- Noen har brukt den muligheten, men flere av gjestene våre sier de er for dårlige til beins til å gå ut, sier Brevik.

Nye typer gjester

Litt lenger bort i gata, på Odin, suser servitør Lene Grønbæk mellom bordene med mat. Hun mener å merke forskjell fra andre tirsdager.

- Vi har sett litt andre gjester enn vanlig. Folk sitter ikke med en kaffekopp og røyker i timevis. De har ikke vært her. Folk kommer, spiser og går, sier hun.Restaurantsjef Per Arne Dahlberg er også fornøyd.

- Det er godt å være på jobb, sier han.

Pubvert J.P. på Daniel På Hjørnet synes også det er godt å være på jobb. Han sier at de fleste nesten uoppfordret har gått til utebordene for å røyke. På den andre siden av baren hans går diskusjonen høylytt.

- Jeg er mektig forbannet, sier Tiina Salonen, som føler seg diskriminert. I løpet av to timer har hun vært ute på fortauet fem ganger for å fyre opp.

- Hva blir det neste? At barer ikke får lov til å selge alkoholholdige drikker?Hun får ingen støtte fra barkrakkene bortenfor.

- Du velger selv om du vil gå ut. For ikke-røykere er dette glimrende. Ikke bare miljøet, men klærne, sier Trond Midjo.

- Da de begynte med røykeforbud på flyene var det mye styr om det også. Nå er det ingen som snakker om det. Jeg tror det blir det samme med dette, sier Midjo.

Den som røyker får se. Så får vi andre lukte.