- På de områdene hvor jeg føler at jeg har kompetanse til å uttale meg, kan jeg ikke se at Breivik lider av psykose eller eller vrangforestillinger. Tvert imot gjør han del korrekte observasjoner om hva som foregår i Norge, sa forfatter og samfunnsdebattant Ole Jørgen Anfindsen (54) i rettssal 250 i Oslo tingrett.

Han mener terroristen har latt seg forføre av en renhetstenkning.

- Breivik ønsker seg et kulturelt, religiøst og etnisk rent Europa, og det er en utopi etter min mening, sa Anfindsen.

- Breiviks syn på islam og muslime ser ut til å være katastrofalt unyansert, og det er her han viser minst grad til å kunne orientere seg. Hans moralske kompass er alvorlig skadd, konstaterte forskeren.

- Jeg mener at ekstremisme kan springe ut av mistillit. Det skapes dermed grobunn for radikalisering når myndighetene ikke snakker åpent og kommer med halvsannheter, skjønnmaling og løgn. Det kan igjen ty til at noen tyr til vold og terror, sa Anfindsen.

SSB-forskere misbrukte rapporter

Han holdt et nesten timeslangt foredrag om det han mener er feilrapportering om innvandrerne fra demografene i Statistisk Sentralbyrå (SSB) tidlig på 90-tallet.

- Man trenger ikke å lide av vrangforestillinger for å hevde at SSB har underkommunisert den pågående demografiske utviklingen eller hevde at visse SSB-forskere har misbrukt rapporter til å stoppe munnen på innvandringskritikere. Man trenger heller ikke å lide av vrangforestillinger for å hevde at media, politikere og andre har vist manglende interesse for å gripe fatt i disse problemene, sa Anfindsen.

Han hadde fått i oppdrag å kaste lys over virkelighetsforståelsen til terrortiltalte Anders Behring Breivik som mener at myndighetene har skjult hvor stor økningen har vært av innvandrere de siste 20 årene.

- Jeg er ikke her for å forsvare Breivik eller hans ideologi. Jeg vil ta for meg noen utvalgte elementer i Breiviks virkelighetsforståelse, og argumentere for at disse ikke nødvendigvis er tegn på psykose eller eller bristende realitetssans, sa han og la til:

- Jeg vil etter beste evne gi et lite bidrag til rettssaken selv om jeg har vært under mye press om at jeg bør trekke meg. Jeg håper å kunne gjøre det uten å bli utsatt for stigmatisering, sa han.

- Nærer dyp mistro til myndighetene

Den 54 år gamle forskeren ved Det norske veritas har drevet det innvandringskritiske nettstedet HonestThinking.org. de siste sju årene. Han ga også ut boka «Selvmordsparadigme» i 2010 etter å ha brukt nærmere ti år på innsamling av data til publiseringen.

Anfindsen startet sitt foredrag med å påpeke at han ikke har dybdekunnskap om manifestet til Breivik, men at terroristen nærer en dyp mistro til myndighetene og vestlige eliter og mener åpenbart at disse ikke har informert redelig om den demografiske utviklingen.

- Betyr det at Breivik har en skrue løs, eller hvordan er det, spurte Anfindsen.

Deretter langet han ut mot Statistisk Sentralbyrå (SSB) som han hevder har vært uredelig i sine rapporter om innvandringen til Norge. Han mente at SSB tidlig på 90-tallet leverte en prognose som Anfindsen beskrev som «skandaløs».

- Enhver person med minimum av realfaglig skolering kunne få år senere se at de aktuelle prognosene fra 1991 var verdiløse. Likevel ble disse tallene grovt misbrukt for å argumentere for at innvandringen ikke ville overstige det ene eller det andre nivået. Hovedtrenden var at innvandringen økte, noe prognosene ikke tok hensyn, sa Anfindsen.

- Ville hindre uro i befolkningen

Samfunnsdebattanten nevnte en uttalelse fra tidligere statsminister Kåre Willoch (H) fra 2007, som et bevis på at SSB har forsøkt å tone ned innvandringstallene.

«Vi prøvde å begrense innvandringen, men det var ingen enkel sak. Store konflikter har ført til store flyktningestrømmer og vi har ikke ønsket å bryte våre internasjonale forpliktelser, sier Willoch som sier at antallet innvandrere i Norge i dag er som forventet. Vi ble forelagt slike scenarier allerede i 1988 så vi visste hvor det bar hen».

Anfindsen hevder at SSB kjempet med nebb og klør mot den erkjennelsen Willoch hevder å ha hatt siden 1980-tallet.

- Enten er Willochs påstand unøyaktig, eller så står vi overfor en eller annen form for korrupsjon. Det er helt uakseptabelt, og slik kan vi ikke ha det. Det er helt ødeleggende med tanke på demokratiet, sier Anfindsen.

- Jeg tror at SSB-prognosene var helt bevisst gjort konservative for å hindre at det skulle bli uro i den norske befolkningen knyttet til en mulig dramatisk demografisk utvikling, sa han.

Innvandringskritiker Ole Jørgen Anfindsen brukte mye av sin forklaring på SSB. Foto: SCANPIX