Løsningsorientert: Pernille Kaldestad (35) trives i lederstolen. -.Jeg synes det å kunne løse utfordringer er den mest positive ting ved å være leder. Foto: ERIK HOLSVIK

Det viser årets Studmagundersøkelse gjennomført av Norfakta. Undersøkelsen der over 1600 studenter mellom 20-26 år har svart, viser at 28 prosent av de kvinnelige studentene kan tenke seg å bli leder etter endt utdanning. Like mange kvinner som menn ønsker seg lederstillinger.

Pernille Kaldestad, daglig leder i Folken, Studentsamfunnet i Stavanger, er ikke overrasket av at såpass mange kvinner vil lede. 35-åringen har drevet Folken i to og halvt år. Stillingen har alltid vært hennes drømmejobb, og hun fikk den etter en periode som leder i kulturavdelingen i Internasjonalt Hus i Stavanger.

- Uten at noen skal klandres, følte jeg lenge at Folken sto i ro. Jeg ville være med å utvikle Folken videre, sier hun.

Kaldestad har studert estetikk og kultur ved universitetet i Århus, kulturforvaltning ved den tidligere Høgskole i Stavanger og personaladministrasjon ved ovennevnte høyskole som nå heter, Universitet i Stavanger.

Engasjement teller

Kaldestad mener at engasjement er den viktigste egenskapen for en som vil bli leder.

- Jeg har ikke gått målrettet fram med et ønske om å bli leder. Det er noe som skjedde underveis. I den grad jeg oppsøkte lederrollen, var det mer av interesse for det jeg jobbet med og ikke bare fordi jeg ville bli leder.

- Jeg har et brennende engasjement for kultur, og med engasjement kan du få folk til å være med på ting. Når man er leder er det umulig å ta beslutninger uten at laget er med på det.

Kvinner fronter

Kaldestad er ikke overrasket over at kvinnelige studenter vil bli ledere.

- Folken er en rekrutteringsarena, og det er nesten kun jenter som vil lede. Det er utrolig mange kvinnelige ledere innenfor kultur i Stavanger, sier hun og lister opp mange navn.

Selv om flere og flere kvinner inntar ledende stillinger, mener Kaldestad at Norge fortsatt har en lang vei å gå før det blir like enkelt for kvinner som for menn å ta på seg lederstillinger. Hun er samboer, har en datter på syv år og opplever at folk stiller forskjellig krav til henne og samboeren.

- En måned ble jeg igjen i Stavanger for å jobbe på filmfestivalen i Haugesund. Mange rynket på nesen da de hørte jeg skulle være borte fra datteren min, som da var to år, i en måned. Men hun har jo en far, sa jeg. Ingen hadde stilt spørsmål til min samboer hvis han var borte i en måned for å jobbe, smiler Kaldestad.

Idé og mål

- Hva liker du best med å være leder?

- Alle utfordringene. Det mest positive er utviklingen av en idé til mål. Ingenting er mer tilfredsstillende, smiler Pernille Kaldestad.

Foto: ERIK HOLSVIK