Foto: Adresseavisen

Trondheim kommune er i gang med opprusting av parken som ligger som en liten tunge ut i Nidelva på oversiden av Gamle bybro.

- Dette blir en kjærkommen utvidelse av Gåsaparken for alle som bruker den, sier prosjektleder, Jorunn Munkeby. Landskapsarkitekten lover at den skal stå klar til sommeren i nyoppusset og rehabilitert skrud.

Betent parkhistorie

Parken har fått navn etter Kafé Gåsa, som opprinnelig holdt til i Øvre Bakklandet 58.

Tomta har lenge vært et betent tema. De tidligere eierne, ekteparet Heidi og Bernt Martinussen, har siden 1989 kjempet en hard kamp for å få lov til å realisere et boligprosjekt på stedet. Krefter i lokalmiljøet har kjempet en steil kamp imot. Martinussen karakteriserte det den gangen som en Kafka-prosess. Høsten 2009 vedtok bygningsrådet å tillate boligbygging. Velforeninger, aksjonsgrupper og andre ville det ikke slik og holdt striden varm i klageapparatet.

Våren 2013 ble tomta på snaut 300 kvadratmeter lagt ut for salg. Trondheim kommune fikk tilslaget til en pris på 3,8 millioner kroner. Dermed ble også plenen i overkant av parken sikret som friluftslivsområde og kunne innlemmes som en del av parken. I august samme år kunne ordføreren offisielt åpne Gåsaparken, 1,2 mål offentlig område og folkets gløtt ned til Nidelvens bredd.

Ny trapp og sti

Jorunn Munkeby tar oss gjennom sperringene og ned til elva.

- Det viktigste vi gjør her er å lette adkomsten til Nidelva, sier hun og viser hvordan stien skal bli slakere, bredere og bedre i en slynge ned til elvekanten.

Den gamle trappa ble ødelagt etter at terrenget, rundt og delvis under den, hadde blitt vasket ut av elva. Derfor er de godt i gang med å bygge en ny solid trapp støpt i betong. Den går fra det sirkelformede sitteområdet og ned til elva og skal kles med skifer. Ved siden av trappa støpes sitteamfiet, som skal få tre i sitteflatene. Her skal man kunne sitte og nyte synet av Nidelva, med bybroen til høyre og Nidarosdomen til venstre.

Helt nederst, ved elvebredden, vil det bli satt opp flere store steiner for å redusere faren for utvasking i skråningen.

Får tilskudd av gjess

Ved inngangen til Gåsaparken, fra Øvre Bakklandet, kommer en ny sykkelparkering. Og den store plenflata ivaretas.

- Vi har tatt vekk en del buskvegetasjon som hadde blitt for stor. Vi ønsker utsyn og heller lavere busker i bakkant. Når det er sagt, så vil alle de opprinnelige trærne i parken bli stående, sier Munkeby. Bortimot tjue stykker til sammen. Og til våren skal de skal få selskap av nye stauder og sommerblomster som skal plantes opp mot husveggen.

- De eksisterende benkene i parken vil bli pusset opp og supplert med nye benker, i tillegg til nye avfallsbeholdere, sier Munkeby.

Lekeplassen med dissestativ og ny sand i sandkassen får stå. I tillegg blir dagens vippedyr erstattet med to nye.

- Og da blir de av typen «gås», smiler Munkeby. Gjess var det eneste rette for Gåsaparken.

Ferdigpyntet til sommeren

- Vi har hatt medvirkningsmøter med velforening og beboere i området hvor foreløpige skisser har vært presentert og hvor det har vært anledning til å komme med innspill til planene, sier Munkeby.

Prisen for opprustingsarbeidet kommer på 2,6 millioner kroner. Ferdigstillelse vil være senest juli 2016.

Foto: Morten Antonsen