Nylig måtte de to mennene i 30-årene møte i Sør-Trøndelag tingrett, tiltalt for ordensforstyrrelse. Bakgrunnen var det som skjedde i Trondheim sentrum 5. mai i år - like før klokken 22.00. Ifølge tiltalen skjøt de to mennene gjentatte ganger med en softgun gasspistol «mot forskjellige bygninger» i sentrumsgata.

Skjøt ut av vindu

Begge erkjente de faktiske omstendighetene under rettssaken, men nektet straffskyld. Ifølge dommen mente de tiltalte at skytingen ikke kunne være straffbar fordi de verken skjøt mot mennesker eller dyr. Retten har vurdert om mennene var i en såkalt rettsvillfarelse - noe som i spesielle tilfeller kan føre til frifinnelse, men endte opp med å avvise dette.

Etter å ha hørt forklaringen fra de to mennene, et øyenvitne samt sett videoen som viste mennenes skyting, finner Sør-Trøndelag tingrett det bevist at de sto og skjøt med gasspistolen ut av et vindu denne kvelden.

- Ble redd

Både de tiltalte og øyenvitnet har i tillegg forklart at våpenet ga fra seg en veldig høy lyd da det ble avfyrt. Vitnet opplyste i tillegg at hun ble redd av mennenes aktivitet.

«Skyting med gasspistol ut av vinduet i et tettbygd strøk er å anse som støy eller annen utilbørlig adferd som forstyrrer den alminnelige fred og orden», mener dommeren, og konstaterer at skytingen var et brudd på straffelovens paragraf om ordensforstyrrelser.

Må betale totalt 30 000 kroner

Etter at mennene hadde skutt rundt seg denne kvelden fikk de 28. mai hvert sitt forelegg fra politiet på 10 000 kroner. Dette vedtok de ikke, noe som førte til at de måtte de møte i retten som tiltalte. I foreleggene ble de informert om at tilståelsesrabatten ville bortfalle og foreleggenes størrelse øke med 2000 kroner om de ikke godtok reaksjonen. I retten la derfor påtalemyndigheten ned påstand om at de to måtte betale 12 000 kroner i bot hver. Dette var retten enig i at var en rett reaksjon.

I tillegg ble de tiltalte dømt til å betale 3000 kroner hver i saksomkostninger.