Da var det den tida av året igjen. Det er nå det renner over av såkalte sommerfilmer på kino. Med været som var i juni har nok Trondheim kino gjort god butikk. Sommerfilmer er blitt en gigantisk del av filmindustrien i Hollywood. Nå gjelder det å ha premiere i løpet av sommeren slik at skolebarn kan sitte og glo på en enda større skjerm enn de gjør til vanlig.

Dessverre er det ingen sammenheng mellom svært kostbare budsjett og filmatisk kvalitet på disse såkalte sommerfilmene. Svært ofte er det gjerne bare satt et tall bak filmtittelen som var i fjor på rundt samme tida. Bare for å ta et lite utvalg så har man «Dragetreneren 2», «The Amazing Spider Man 2», og «Rio 2». Nesten uten unntak er det ingenting som tyder på at disse er så himla mye bedre enn den første, men sånt bryr ikke filmselskapene seg om. Tenk hvor mye de sparer i markedsføringsutgifter ved å bare bytte ut ettallet med et totall i pressemeldinger, brosjyrer og plakater.

Enkelte filmstudio har nok skjønt at det ikke lønner seg å fortsette med denne taktikken i det uendelige, og derfor er det enkelte oppfølgere som nå mangler et tall, men som har fått det fiffige tegnet kolon i stedet. «X-Men: Days of Future Past» eller «Transformers: Age of Extinction». Her har man enten mistet tellingen på hvilken film i rekken det er, eller så kan det ha vært noen som syntes at det kanskje kunne oppfattes som tåpelig med «X-Men 7».

Personlig forventer jeg ikke så mye når jeg går for å se en popcorn-film. Oscar-filmene er ikke kjent for å ha premiere i juli. Det er neppe disse filmene som skal få meg til å reflektere over livet, døden og kjærligheten. Jeg tror mange har planer om å se «Hercules», som blant annet har Aksel Hennie og Ingrid Bolsø Berdal i biroller. Men ex-wrestler Dwayne Johnsen kan ikke sies å være en av vår tids store karakterskuespillere. Filmen om den greske semiguden som har sine indre demoner har likevel et budsjett på 110 millioner dollar, som tilsvarer et statsbudsjett i et lite afrikansk land. Man skulle i det minste tro at for så mye penger kan du kjøpe et godt manus, men manusforfatterne har ikke egne sider på Wikipedia engang. Det er ikke noe godt tegn.

Nå skal jeg være forsiktig med å sable ned en film jeg ikke har sett. Kanskje den byr på fantastisk underholdning, morsomme sitater og skuespill av ypperste klasse? Men taglinen (slagordet på plakaten) innbyr ikke til troverdighet: «Before he was a legend, he was a man.». Er det virkelig ikke mulig å få noe mer for 660 millioner kroner?