En stolt Isfitpresident, Marius Jones, kunne i dag presentere nyheten om at Dalai Lama kommer til Trondheim. Han talte for 7000 ferske studenter under immatrikuleringsseremonien.

Har besøkt Isfit før

Det blir andre gangen den tibetanske munken kommer til Isfit. Sist var i 1994. Nå kommer han for å delta i 25 års-jubileet til den internasjonale studentfestivalen.

Dalai Lama lever i eksil, men blir regnet som den åndelige leder av det tibetanske folk. I sin tale i dag valgte Jones å sitere Dalai Lama med «Der uvitenhet er vår herre, finnes det ingen muligheter for ekte fred».

Sist Norgesbesøk skapte debatt

Etter at Dalai Lama besøkte Norge i vår, har Isfit arbeidet for å få ham på sin gjesteliste. I mai var sist i Norge, invitert av Nobelinstituttet, Den norske Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn for å markere at det er 25 år siden han mottok Nobels fredspris.

Da ville ingen fra regjeringen møte Dalai Lama av redsel for å ødelegge det norske forholdet til Kina. Det førte til sterke reaksjoner og mye debatt.

Jones sier regjeringens standpunkt den gangen har hatt liten betydning for deres valg.

–Ikkevold og dialog

–Dalai Lama har lenge stått på vår ønskeliste. Han er absolutt blant de aller største vi kunne ønske oss til Isfit, sier Marius Jones. –Han virker som en fantastisk formidler av et viktig budskap.

Jones er overbevist om at Dalai Lama vil være til inspirasjon med sitt budskap om ikkevold, internasjonal dialog og samarbeid mellom religioner og nasjoner.

–ISFiT samler fremtidens ledere, studenter fra hele verden, for å skape de holdningene, perspektivene og nye løsningene som skal til for å skape en bedre fremtid, sa isfitpresidenten i talen sin.

Viktig at Isfit har høye mål

Rektor Gunnar Bovim på NTNU er svært glad for å høre at Dalai Lama kommer til Trondheim.

–Det er fint fordi han er et ikon for internasjonal dialog og ikkevoldelige metoder. Det er gode middel for å bekjempe korrupsjon som er Isfits hovedtema på konferansen i 2015, sier Bovim.

Han er glad for at Isfit er en kompetent konferansearrangør som setter seg høye mål. Isfit er en konferanse som det politiske miljø lytter til, og bør lytte til, sier Bovim. Han mener Isfit slik er med på å sette dagsorden.

Bovim er særlig glad for nyheten om at Dalai Lama kommer fordi det er mange studenter fra konfliktområder i verden som kommer til festivalen.

–Det er viktig med samtale på Isfit om hvordan en kan bruke dialog for å løse konflikter. Det er i seg selv fredskapende, mener Gunnar Bovim.