Bildekvaliteten på videoene tyder på at de er tatt opp med mobiltelefon. Den ene filmen viser to ungdommer som slåss utenfor en videregående skole i Trondheim, mens den andre viser. To ungdommer slår til hverandre, og den ene blir kastet hardt ned i bakken. I bakgrunnen høres rop fra tilskuere. En annen film viser en slåsskamp mellom to unge gutter i slagsmål i området bak Vår Frue Kirke i Trondheim sentrum. De to slår mot hverandre med knyttnevene, og havner etter hvert på bakken. På det populære nettstedet ligger også en rekke andre videofilmer med lignende innhold fra norske skoler, blant annet et klipp der en elev legges i bakken av en lærer.

Nedverdigende

- For en person som opplever å bli banket opp er det noe som i øyeblikket oppleves som skremmende og nedverdigende. Når en i tillegg opplever at det publiseres videoer av hendelsen, slik at folk kan se på og la seg underholde, oppleves kanskje det som et enda større overgrep, mener Nordtvedt. Han har tatt opp problemstillingen på foreldremøter.

- Dette er en av de negative konsekvensene av ny teknologi, påpeker politioverbetjenten.

Forsøkt slettet

- Derfor er det svært beklagelig at det blir lagt ut opptak på nettet. Vi har forsøkt å få klippene slettet, men det har ikke lyktes, sier rektoren. Han mener det å legge ut mobilopptakene er moralsk forkastelig.

- Vi vet dessverre ikke hvem som har gjort opptakene og lagt dem ut på nettet. Slike filer blir gjerne kopiert og videreformidlet, slik at den som sender dem videre mister kontrollen. Det må vi lære elevene våre, sier rektoren.

Ikke forbud

- Å forby elever på videregående skole å ha mobiltelefon blir helt håpløst. Her er det holdninger vi må fokusere på, mener han.

Virkelig vold

Vold på nett: Videoklipp tatt opp med mobiltelefonen lar hele verden se ungdomsvold i Trondheim. Foto: YOUTUBE søk youtube i telefotoAdvarer: At volden blir underholdning kan føles svært ydmykende for de involverte, mener politioverbetjent Arve Nordtvedt. Foto: GLEN MUSK arvenordtvedt_04.jpg i arkiv