- Det gjør meg bitter og trist å tenke på hva dette har gjort med livet mitt, sier hun. 55-åringen jobbet i restaurantbransjen i mange år, men smertene som har fulgt de mislykkede operasjonene, har gjort at hun de siste årene har vært hjemmeværende.Marerittet begynte i 1986. Som del av en medisinsk behandling fikk Johansen lagt inn silikonproteser i begge brystene. Hun var glad for arbeidet som ble gjort på Rikshospitalet, og levde noen år godt med de nye brystene. Men på begynnelsen av 90-tallet merket hun at noe var galt.- Innleggene holdt ikke. Silikonet rant ut av implantatene, og brystene ble flate.

28 år med smerter

I 1994 gjennomgikk hun en ny operasjon, og fikk lagt inn to nye proteser, som igjen fungerte godt i noen år. Men så kom smertene og ubehaget tilbake.- Jeg ble så fryktelig sliten, både fysisk og psykisk. Jeg har ikke fungert som menneske på mange år, forteller Dagrun.Brystene mistet formen, og i løpet av 2002 - 2003 gjennomgikk hun ytterligere to operasjoner.Johansen bretter opp genseren, for å vise hva som er resultatet, to år etter siste operasjon: Det venstre brystet er slapt og tomt, mens det andre er stort og hardt. Begge er fulle av arr etter de mange inngrepene.- Jeg har gått med smerter mer eller mindre konstant siden det første inngrepet. Det svir, forteller hun.Smertene er verst når hun ligger på siden, eller når brystene kommer i berøring med noe:- Kommer jeg borti en dør for eksempel, hyler jeg til, forteller hun.

Advarer andre

- Hverdagene har blitt et helvete. Det har gjort at jeg har vært hjemmeværende, isolert meg og ikke fått noe ut av livet. Jeg har fått smertestillende, men det er ikke noe som hjelper, sier hun. - Angrer du på silikoninnleggene?Dagrun viser fram et bilde av brystene slik de var før hun fikk av medisinske årsaker valgte å få lagt inn silikon:- Jeg var 37 år, og hadde mange år igjen av livet. Jeg syntes ikke jeg hadde noe valg den gangen.Men hun advarer folk som får lagt inn silikonproteser, bare for skjønnhetens skyld:- Før eller siden vil det skje noe, og det kan bli svært smertefullt, advarer hun.I morgen legger Dagrun seg igjen under kniven, i håp om å få en endelig slutt på plagene.- Jeg håper jeg blir kvitt de intense smertene. Men jeg har ingen garantier, sier hun.

Foto: MIKAELA BERG
Foto: MIKAELA BERG