Ochalla er tidligere guvernør over regionen Gambella i Etiopia. I 2003 gjennomførte etiopiske soldater en massakre mot Ochallas folkegruppe, Anuakene. Mer en 400 ubevæpnede mennesker ble drept. Like etter angrepet flyktet Ochalla fra Gambella til Sør-Sudan, før han fikk status som FN-flyktning. Ochalla og hans familie kom til Norge. Han fikk etter hvert norsk statsborgerskap, og familien bosatte seg i Trondheim.

Ochalla dro i fjor tilbake til Sør-Sudan. Det er usikkert hva han gjorde i området, men i fjor sommer pågrep etiopisk etterretningstjeneste ham i SørSudan, og etiopiske styresmakter anklager Ochalla for å ha drevet med terroraktivitet. Han sitter nå fengslet i hovedstaden Addis Ababa og risikerer dødsstraff.

Les også: Opposisjon utradert i Etiopias nasjonalforsamling

Dramatisk for opposisjonelle

Hauge jobber tett med etiopiske flyktninger. Han mener Ochallas sak ikke er unik.

–Etiopisk overvåking av etiopiere i eksil er omfattende. Det er flere eksempler på at opposisjonelle er pågrepet i naboland, sier Hauge.

Likevel mener han at Ochallas sak er alvorlig.

–De som har størst potensial til å utfordre regjeringen i Etiopia, befinner seg i eksil. At Ochalla dro tilbake til Sør-Sudan, viser at han har en sterk tilknytning til folket sitt, og hans ledererfaringer peker seg ut som en trussel mot det etiopiske regimet. Slike arrestasjoner er et signal til etiopiere i eksil om at de ikke bør drive med opposisjonspolitikk fra utlandet, sier Hauge.

I over 20 år har det etiopiske regjeringspartiet Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front sittet ved makten. Regimet har over lengre tid fengslet alle som er imot regjeringen, men bruker nå antiterrorlov for å rettferdiggjøre fengslingene. Hauge mener situasjonen for opposisjonelle i Etiopia er dramatisk.

–Det er blitt veldig populært å bruke antiterrorlover, og noen land tror det står over menneskerettigheter. For eksempel slik Etiopia gjør. De arresterer folk uten lov og dom, med antiterrorloven som unnskyldning. Det er vanskelig å si noe om hvordan det skal gå med Ochalla, sier Hauge.

Les også: Hva flyktet gutten med selbulua fra?

–Ligner mer på et teater

Det var Dagbladet som først omtalte saken i fjor da Ochalla ble pågrepet. I forrige uke kunne avisen fortelle at rettssaken mot Ochalla begynner i midten av august. Human Rights Watch uttalte til Dagbladet at det er grunn til å frykte at han får dødsstraff.

–Ochalla kommer ikke til å klare å bli løslatt uten hjelp fra Norge. Det vil foregå en rettssak, men mest sannsynlig vil den ikke ha en reel funksjon og vil ligne mer på et teater, forklarer Hauge.

Observatør ved rettsmøter

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet (UD), Astrid Sehl, sier de har bistått Ochalla med konsulær bistand.

–Det kan ha en viss betydning når utenrikstjenesten er til stede som observatør under rettssaken, skriver Sehl på e-post.

Hun skriver videre at saken har vært tatt opp i møter mellom utenriksminister Børge Brende og hans etiopiske kollega. Brende besøkte Etiopia i forrige uke, og da ble saken nevnt. Sehl forteller at hun ikke ønsker å opplyse om hva som ble sagt om saken på møtet.

–Ambassaden er i jevnlig kontakt med fengsledes private engasjerte advokat i Etiopia. Han har opplyst at fengslede har det etter forholdene bra, skriver Sehl videre.

Sehl understreker at rettsforfølgelse i utlandet er underlagt domstolssystemet i det aktuelle landet hvor en norsk statsborger sitter fengslet.

–Det vi kan påpeke er at fangens grunnleggende menneskerettigheter må respekteres og humanitære hensyn ivaretas. Når det gjelder dødsstraff, kan vi på generelt grunnlag si at i saker der norske borgere blir idømt dødsstraff, vil norske myndigheter engasjere seg for å anmode om at straffen ikke fullbyrdes, sier hun.

Les også: Britisk turist skutt i kirke i Etiopia

Alvorlig: Bernt Hauge i Rådgivningsgruppa i Trondheim sier situa sjonen i Etiopia er dramatisk for opposisjonelle. Foto: Anette Sivertstøl