Sjansen for at det blir en kvinnelig ordfører har aldri vært større. Seks partier stiller med kvinnelig toppkandidat, også de to største. Arbeiderpartiet har valgt Ingrid Aune, mens Høyre satser på Eva Lundemo. De to partiene kunne knapt ha funnet to mer forskjellige kandidater. Aune har nylig flyttet hjem etter mange år i Oslo. Hun er ung, men likevel erfaren med fartstid fra AUF, som politisk rådgiver i Stoltenberg-regjeringen og nå leder for samfunnskontakt i Trønderenergi. Lundemo er vara i kommunestyret og har lite erfaring utenfor lokalpolitikken. Til gjengjeld har hun lokal forankring som Aune til en viss grad mangler.

Les også: Ingrid Aune vil vise andre damer at det går an

Det er ikke bare fryd og gammen i Malvik. I begge partiene har det vært bitter personstrid som har resultert i at malvikingene har fått to nye lister. Hele seks personer sitter som uavhengige representanter i kommunestyret. Etter å ha blitt forbigått meldte Aps gruppeleder Randi Eikevik seg ut av partiet og etablerte lista Fokus Malvik. Hennes oppgjør med Ap var åpent og bittert. Det har lenge gått rykter om at det foregår et skjult maktspill i Malvik Arbeiderparti, skrev Malvikbladet på lederplass sist høst. Ryktene har gått om at en mindre gruppe, «Sersjantlosjen» i Hommelvik, tar seg til rette og dirigerer hvem som skal ha tillitsverv. Flere av partiets toppkandidater skal ha falt i unåde hos «sersjantene».

Les også: - Mange passer ikke inn i partipolitikken (PLUSS)

Les kommentaren: En vraket varaordfører og en folkekjær sanger kan avgjøre valget i Melhus (PLUSS)

Mindre bitter var ikke stemningen i Høyre. Veteranen Per Walseth ble opprinnelig valgt til partiets toppkandidat, noe som førte til at Eva Lundemo meldte seg ut av lokalpartiet. Nominasjonsmøtet ble imidlertid kjent ugyldig, og på det ekstraordinære møtet var det plutselig flertall for Lundemo. Det resulterte i at Walseth trakk seg, og stiller til valg for Pensjonistpartiet. Flere partimedlemmer har fulgt med over i de to nye listene. Det er er et spenningsmoment hvor mange velgere som slår følge. Personstrid og nye lister innebærer alltid «ondt blod», noe som kompliserer de politiske forhandlingene. Pensjonistpartiet har sagt et tydelig takk for sist, de støtter ikke Høyres ordførerkandidat.

En som definitivt vet at mye kan skje på bakrommet, er Venstres Torgeir Anda. Den erfarne journalisten og kommunikasjonsmannen kan bli en joker i Malvik. Mange er lei av Ap-makta, og det vet Venstre å spille på. Siden Johan Nygaardsvolds tid har Ap nesten uten avbrudd styrt kommunen. Anda kan også seile opp som en mer erfaren og samlende kandidat på borgerlig side. En annen som kan komme til å spille kortene sine riktig, er Senterpartiets Ole Herman Svean. Sp sitter i dag med varaordføreren, og partiet vet alt om hvordan man blir en god hestehandler.

Les også: Anda på topp for Malvik Venstre

Tradisjonelt er Malvik en av de rødeste kommunene i Trøndelag, men er en kommune i endring. Maktbasen har ligget i det gamle arbeidersamfunnet Hommelvik, men veksten skjer i ytre Malvik. Stadig fler orienterer seg mot Trondheim. Politikerne i Malvik er lunkne til sammenslåing med naboene, men motstanden er neppe like sterk hos alle innbyggerne. Mange bor i Malvik, men jobber og bruker fritid i Trondheim. Trondheimstendenser kan derfor slå inn sterkere i valget.

Det skal godt gjøres å ta makta fra Arbeiderpartiet i Malvik. Mye vil avhenge av om de rødgrønne får flertall alene. Også i Malvik kan De Grønne komme inn i kommunestyret. Et av spørsmålene er hvor gode alliansebyggere de er på borgerlig side. Norske ordførere blir ofte gjenvalgt, men når ordførere går av, kan alt skje. I Malvik stiller de to store partiene med kandidater som er relativt ubeskrevne blad i lokalpolitikken. Dette øker sannsynligheten for at en outsider fra et mindre parti kan stikke av med ordførerkjedet. Det kan gå mot en lang valgnatt i Malvik.

Da gjelder det å stå opp tidlig neste morgen.

foto
foto
Adresseavisen besøker utvalgte kommuner i Trøndelag. 24. august var vi i Melhus.
foto
Den erfarne journalisten og kommunikasjonsmannen Torgeir Anda (V) kan bli en joker i Malvik, skriver Aglen. Foto: VEGARD EGGEN