Likevel oppfordrer fungerende avdelingsdirektør og overlege Bjørn Iversen alle i risikogruppene til å ta vaksinen mot sesonginfluensaen som kommer på markedet i slutten av måneden, skriver Aftenposten.no.

Både fordi man ikke vet sikkert hvilken influensa som kommer, men også fordi den i tillegg beskytter mot pandemiviruset.

Flokkbeskyttelse

Helsemyndighetene mener også at en stor del av befolkningen allerede er beskyttet mot svineinfluensaen.

60 prosent er immune enten fordi de er vaksinert, eller fordi de har hatt sykdommen. Dermed oppnår vi også flokkbeskyttelse (flokkbeskyttelse = når de aller fleste i befolkningen er vaksinert mot en sykdom, blir det få personer igjen som smitten kan spre seg til red.anm.).

Vanligvis slår sesonginfluensaen til en gang mellom slutten av november og slutten av februar, oftest tidlig på nyåret.

Når Folkehelseinstituttet nå er forberedt på at svineinfluensaen kommer tilbake, er det fordi andre land har opplevd utbrudd nummer to.

- Svineinfluensaen har stått opp igjen på den sørlige halvkule, og at det er et middels stort utbrudd av pandemiviruset på New Zealand, og et mindre utbrudd i Australia, sier Iversen til Aftenposten.no.

I løpet av et år eller to kan pandemiviruset etablere seg som det dominerende sesongviruset. Det har skjedd ved tidligere pandemier og kommer sannsynligvis til å skje også nå, forklarer avdelingsdirektøren.

Utfordring

Han presiserer at sesongen etter en pandemi alltid er utfordrende: Det eneste vi vet sikkert, er at vi må forvente det uventede.

- Hvordan er viruset nå?

- Pandemiviruset i fjor har ikke endret seg, det er like smittsomt og like farlig.

- Men de fleste vil bli lite syke selv om et fåtall kan bli alvorlig syke.

- Har de som tok vaksinen mot fjorårets svineinfluensa noen gevinst av vaksinen i år?

- Vaksinen kom på markedet i fjor, og vi vet vi ikke hvor lenge beskyttelsen varer, men vi regner med at det er rimelig god beskyttelsen også denne sesongen.

- Vi anbefaler at de tradisjonelle risikogruppene tar sesongvaksinen. –De som tok pandemivaksinen i fjor, vil nok fortsatt være beskyttet mot pandemiviruset. Om andre grupper også bør ta vaksinen vil Folkehelseinstituttet komme tilbake til.

- Hva med dem som var syke i fjor?

- De er immune mot pandemiviruset, men ikke de andre sesongvirusene.

- Er det farlig å ta ny vaksine i år?

- Nei, det er ikke farlig å bli revaksinert.

En stor del av befolkningen allerede er beskyttet mot svineinfluensaen etter vaksinering i fjor høst. Foto: SCANPIX
Overlege Bjørn Iversen oppfordrer alle i risikogruppene til å ta vaksinen mot sesonginfluensaen. Foto: SCANPIX