– Jeg har aldri opplevd lignende, og jeg har ingen erindring om at jeg sa meg enig i denne endringen, sa tidligere styreleder Grace Reksten Skaugen under høringen.

Dagsrevyen melder i kveld at det var Rune Olsø selv som endret styreprotokollen.

- Påstanden er feil, og på grensen til injurierende, skriver Rune Olsø i en tekstmelding til Adresseavisen.

Olsø sier han vil komme tilbake med ytterligere kommentarer.

- Ikke god styrepraksis

Da Siri Hatlen overtok som styreleder i Entra i vår var splittelsen dyp i Entra-styret. Kampen sto om Rune Olsøs posisjon som direktør og planene om å privatisere selskapet.

– Styret var splittet rundt både ansettelse og privatisering. Jeg opplevde å lede et styre der enkelte mente det var flertallet som skulle bestemme, uansett sak. Dette syntes jeg var uvanlig og ikke i samsvar med god styrepraksis, sa Hatlen da hun møtte kontrollkomiteen på Stortinget nå i ettermiddag.

«Kuppforsøk»

Adresseaavisen har tidligere avslørt hvordan Rune Olsø ved to anledninger ble forsøkt kuppet inn som toppsjef i Entra. Under dagens høring ble dette nærmere redegjort for av tidligere og nåværende styreleder.

På det første møtet etter at Olsø var konstituert skulle det lages en avtale for dette med Olsø. Men i stedet ble det fremsatt forslag om å ansette ham direkte som ny, fast direktør fra to av styremedlemmene.

Det ble votering, men daværende styreleder Reksten Skaugen klarte å stanse dette.

Styrekrigen fortsatte etter at Siri Hatlen tok over som styreleder, og ved en anledning kranglet styret i fire timer uten å komme til enighet.

Til slutt klarte et flertall å kuppe Olså på plass som fast ansatt direktør, uten noen ansettelsesprosess eller at andre kandidater ble vurdert.  Siri Hatlen kontaktet da eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet – og varslet om splittelsen i Entra-styret.

Protokollen endret

Under høringen kom det også fram at  protokollen fra styremøtet 7. mai - hvor Olsø først ble forsøkt kuppet inn som toppsjef - er endret:

– Etter møtet skrev jeg et utkast til protokoll, men jeg fikk den aldri til signering. Den nåværende protokollen er endret. Setninger om ansettelsen av Olsø er tatt ut, og jeg kan ikke erindre dialog om at den skulle endres. Denne protokollen ble forelagt styret i endret versjon, sa tidligere styreleder Grace Reksten Skaugen.

Nåværende styreleder Hatlen bekreftet dette, og at det nåværende styret i Entra har kommet til at det skal lages en revidert protokoll.

– Hva tenker du om at protokollen er endret?

– Jeg har aldri opplevd lignende, og jeg har ingen erindring om at jeg sa meg enig i denne endringen, sa Skaugen.

Både Reksten Skaugen og Hatlen sier de underveis i kaoset rundt Olsø ikke ble kontaktet eller presset av Giske for å ansette Olsø.

- Den nåværende protokollen er endret. Setninger om ansettelsen av Olsø er tatt ut, sa sa tidligere styreleder Grace Reksten Skaugen under høringen. Foto: Scanpix
- Jeg opplevde å lede et styre der enkelte mente det var flertallet som skulle bestemme, uansett sak. Dette syntes jeg var uvanlig og ikke i samsvar med god styrepraksis, sa Siri Hatlen. Styreleder i Entra. Foto: Scanpix