I februar og mars i år rant det inn om lag 3100 søknader fra studenter på boligjakt. Det var en betydelig økning fra fjoråret hvor Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit) fikk om lag 1900 søknader fordelt på de to månedene.

- Mange starter lenge før jul med å kontakte oss om bolig. Mange vet at de skal studere i Trondheim, selv om de ikke vet nøyaktig studieplass, sier fagansvarlig for utleie, Cathrine Kristiansen ved Studentsamskipnaden i Trondheim.

Deler ut kontrakter i mai

I dag, mandag 15. april, går fristen ut for Samordna opptak. Mange avgangselever på videregående skole og andre som vil studere, må smøre seg med tålmodighet. De får ikke vite hvilken utdanning de har kommet inn på før 20. juli. Innen den tid kan det lønne seg å ha en bolig på plass.

Du kan søke om studentbolig så tidlig du bare vil. Sit setter deg på venteliste tidligst 17. februar det året du skal begynne å studere i Trondheim. Tildeling av kontrakter begynner i løpet av mai. Førsteårsstudenter får flytte inn tidligst i juli.

- Årsaken til at flere sender søknader tidlig, er at de er klar over boligsituasjonen. De leser avisene og får beskjed om at det lønner seg å være tidlig ute. Mange vil ikke stå uten bolig når de skal begynne å studere til høsten, forklarer Kristiansen.

- Vær tidlig ute

Hennes beste råd er å være tidlig ute for å sikre seg en studenthybel.

- Dess tidligere, dess bedre. Du blir satt på venteliste den datoen vi mottar søknaden, sier Kristiansen.

Sit har rundt 4070 leieforhold per dags dato, men til høsten vil det være 300 nye studentboliger ved Lerkendal.

- Vi vet aldri hvor mange som flytter ut, og det er noe av det som er like spennende hvert år. Derfor blir det også vanskelig å anslå hvor mange ledige boliger vi har til førstegangsstudenter, sier Kristiansen.

Lange ventelister på Berg studentby

Erfaringsmessig pleier mellom 1000 og 1500 studenter å flytte ut av boligene, men det inkluderer også internasjonale studenter. Til høsten vil det komme en ny gruppe med studenter fra utlandet som kvoteres inn i studenthyblene.

På søknadsskjemaet til Sit kan man søke på inntil tre forskjellige hybler i prioritert rekkefølge.

- På vår nettside har vi løpende oppdatering på hvilke hybler det er størst mulighet for å få. Noen av studentbyene har allerede lange ventelister. På Berg studentby er det for eksempel 1200 studenter på venteliste allerede, opplyser Kristiansen.

Dette er hyblene du bør søke på ifølge Kristiansen:

  • Familieleilighet på Moholt studentby

  • Hybel på Lerkendal studentby

  • Hybel i småhus på Steinan studentby

  • Hybel i Klostergata 56

  • Dublett på Steinan studentby

  • Hybel på Steinan studentby

  • Hybel på Moholt studentby

Dersom du kjenner noen som bor på en studenthybel allerede, kan det lønne seg å ta kontakt. Sit har en ordning for å bli anbefalt inn i kollektiv til venner som allerede bor hos samskipnaden.

For deg som allerede er student ved godkjent studiested, lønner det seg å kunne flytte inn før 1. juni eller etter 15. september når du søker om bolig. Dette er på grunn av at førsteårsstudentene prioriteres på ventelistene i denne perioden.

Til høsten vil det være 300 nye studentboliger ved Lerkendal. Foto: Svein Skibnes Arkitektkontor
Teknobyen studentboliger er også et populært valg blant studentene. Foto: GLEN MUSK