Terrortiltalte Anders Behring Breivik fikk siste ord i rettssaken som har vart i ti uker. Men før han startet sin tale, så gikk mange pårørende ut av salen i protest mot at gjerningsmannen får så mye taletid.

LES MER OM RETTSSAKEN HER

LES REFERAT FRA RETTSSAKENA SISTE DAG HER

Breivik innledet med å beskrive terroraksjonene med sine egne ord.

- Vi kan alle være enige om at det 22. juli skjedde en barbarisk aksjon, sa han og fortalte at da han kom 200 meter unna Regjeringskvartalet var han sikker på at han ville dø om to minutter.

- Påberoper meg nødrett

Mot slutten av innlegget sa Breivik at angrepet 22. juli var til forsvar for det norske urfolk.- Jeg kan ikke anerkjenne straffeskyld. Jeg påberoper meg nødrett for å ha kjempet for mitt folk, min kultur og mitt land, sa han før han krevde å bli frifunnet. - Det var de universelle menneskerettighetene som ga meg mandat til å gjennomføre disse aksjonene, mente han. 33-åringen kom også med en advarsel til dommerne under sitt sluttinnlegg.- Dommerne som sitter her i dag kan dømme meg som de selv føler for. Hvis dere velger å anerkjenne min påstand om nødrett, vil dere svært effektivt sende sjokkbølger gjennom illegitime grupper, sa han.

- Forrådt av psykiaterne

Ikke overraskende valgte Breivik å fokusere sine siste ord rundt tilregnelighetsspørsmålet og rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim som mente at han var paranoid schizofren.

- Av alle som har vurdert meg, er det 35 av 37 personer som ikke har funnet noen symptomer overhodet, sa han.

- Da den første rapporten kom ble alle sjokkert. Jeg tenkte da at jeg skulle avvente hva som skjedde med debatten. Jeg tenkte at jeg var blitt forrådt av to psykiatere som ikke hadde teipet samtalene, sa han.

I går ble det lagt ned prosedyre av aktoratet om tvungent psykisk helsevern etter at de fant ut at det var for mye tvil i saken. I dag gikk forsvarer Geir Lippestad inn for å frifinne klienten og ba om at han ble straffet på mildest mulig måte.

Langet ut mot politikere og «Sex og singelliv»

Breivik hadde tidligere sagt at han trodde han ville bruke mindre enn én time på sin avslutningskommentar. Terroristen langet ut mot politikere, PST og serien «Sex og singelliv».

- Jeg har skrevet en del om fravær av moral i Norge etter 1968. Det løftes opp idealer i Norge som er skadelige, og når det gjelder kjønnssykdommer og den seksuelle revolusjon er det som er underrapportert. Det skaper problemer, sa han og viste til den populære «Sex og Singelliv»-serien, som han mener er en sykdom som bør sensureres.

- Samantha og Carrie har sex med flere hundre menn. Vi burde heller hatt fokus på kjernefamilien, sa han.

Han nevnte også flere episoder hvor personer på ytterste høyresiden skal ha blitt trakassert og utsatt for latterliggjøring.

- PST trakasserte Vigrid-leder Tore Tvedt. Det har de gjort ved overvåking, og ved å sørge for at han ble kastet ut av boligen, mente Breivik.

«Asylsøker med bongo-låt i MGP»

Breivik mener som kjent at mangelfull asylpolitikk og masseinnvandring er årsaken til terrorangrepene 22. juli i fjor. Han synes det har gått for langt når personer med flerkulturell bakgrunn får representere Norge i Eurovision.

- Vi lot en hviterussisk asylsøker representere oss, sa Breivik om Alexander Rybaks deltakelse, mens Stella Mwangi også fikk gjennomgå.

-  Senere lot vi en asylsøker representere Norge med en bongo-låt.  Dette er et hån og en grov provokasjon, mente Breivik mens man kunne høre spredt latter i salen av kommentaren.

Dom faller 24. august

Han gikk videre gjennom flere land han mente hadde gått fra å ha mange kristne eller hinduer, til å bli dominert av muslimer.- I Bangladesh var det i 1941 30 prosent hinduer. I dag er det 8 prosent, hevdet Breivik. Mot slutten mente Breivik det var på sin plass å advare mot det som kommer i fremtiden. - Mine brødre i den norske og europeiske motstandsbevegelsen sitter og følger denne saken mens de planlegger aksjoner. Neste angrep kan føre til at så mange som 40 000 dør, sa han. Som en fredsløsning foreslo Breivik at det kunne opprettes en egen republikk i Norge hvor motstandere av multikulturalisme og ultranasjonalister kunne få styre. - Det er kanskje ikke så taktisk å komme med et så radikalt forslag nå, i og med at aktor går for utilregnelighet, sa han. Dommer Wenche Arntzen avsluttet med å opplyse at det vil falle dom i saken 24. august.