- Denne saken er så spesiell fordi det handler så mye om fortolkning fra begge teamene av sakkyndige. Retten blir nødt til å finne ut hvor grensen skal gå fordi tiltaltes symptomer er så uklare, sier psykolog Pål Grøndahl til Adressa.no. Han har fulgt rettssaken nøye de siste ni ukene.

LES FLERE SAKER OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

Hele mandag ble satt av til forklaringene til rettspykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen. De leverte en rapport i april hvor de konkluderte med at Anders Behring Brevik er strafferettslig tilregnelig og kan dømmes til fengselsstraff. Rapporten sier videre at Breivik lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse og narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

- Vi har diskutert om han har hatt en forbigående psykose under angrepene, men det er veldig lite sannsynlig at denne ville gått over av seg selv før rettspsykiaterne møtte ham i februar, sa Aspaas.

Breivik smilte bredt da Tørrissen tok opp Breiviks grandiose forestillinger om seg selv. Ellers har massedrapsmannen vært roligere enn tidligere dager i retten. Han har ikke gjort noe forsøk på å ta ordet, og har tatt langt færre notater enn tidligere dager.

Han har fulgt nøye med på vitneforklaringene til Tørrissen og Aspaas, og har innimellom snakket med forsvarerne sine.

Finner ikke noe psykose

De har ikke funnet holdepunkter for at siktede har hatt psykotiske symptomer verken før, etter eller under terroraksjonen.

- Det er altså ikke sannsynliggjort at han har noen sykdom eller lidelse som kvalifiserer for bruk av det rettspsykiatriske begrepet psykose.

Han understreket at fagvitner hadde bekreftet og styrket deres allmennkunnskap.

- Vi har ikke kommet over noe her i retten som har endret våre vurderinger. Selv om vi ikke finner grunnlag for psykose, må vi erkjenne at observandens handlinger har vært helt på siden av det normale i samfunnet, sa Aspaas i sin oppsummering.

- Skjevutvikling over tid

Det andre paret med sakkyndige, Torgeir Husby og Synne Sørheim, har konkludert med at massedrapsmannen lider av paranoid schizofreni og er dermed strafferettslig utilregnelig.

Grøndahl sier at dersom Breivik skal regnes som psykotisk må det sannsynliggjøres at hans psykose oppsto ved et gitt tidspunkt i livet.

- Jeg har problemer med å se hvor denne knekken i hans liv kom, sier Grøndahl.

Dersom Breivik lider av en personlighetsforstyrrelse slik Tørrissen og Aspaas hevder, må retten legge til grunn at dette er et resultat av en skjevutvikling over tid.

Under vitnemålet til Aspaas og Tørrissen ble det klart at de står fast ved konklusjonen sin.

- Breivik oppfyller sju av ni kriterier for narsissistisk personlighetsforstyrrelse – fem er nok, sa rettpsykiaterne fra vitneboksen, og nevnte kriteriene

De nevnte blant annet Breiviks grandiose oppfatning av seg selv og sin rolle.

- Han kan moderere seg i gitte situasjoner, men det gjenstår en betydelig grandiositet. Vi antar at han har underliggende behov for å bli beundret, sier Tørrissen.

- Vil omgås mennesker med høy status

Hans selvbestaltede titler, som for eksempel ridderjustitiarius, tyder på en betydelig grandiositet og pompøsitet. De sakkyndige finner imidlertid ikke grunnlag for å ta hans grandiositet til inntekt for sikker forekomst av psykose.

- Han sier han liker å omgås intelligente mennesker med høy status, og er mindre interessert i personer som ikke kan så mye, sa Tørrissen, og pekte på at dette også er et narsissistisk trekk.

Narsissisme kan også diskuteres under en paranoid personlighetsforstyrrelse, forklarte han.

- Dette er muligens til stede, men vi vil ikke gi noen ny diagnose her i retten, sa Tørrissen.

Det ble flere ganger nevnt fra Tørrissen at dyssosialitet og narsisissme ikke er ubehagelig for den som har disse personlighetsforstyrrelsene.

- Men det medfører betydelig konsekvens for ofrene, noe som det ikke er vanskelig å påvise her, påpekte rettpsykiateren.

Finner ikke tegn på aspergers

Breivik hevder selv at han kan leve seg inn i tapet til de fornærmede og pårørende, fordi han selv har opplevd å miste familien sin ved å utføre den aktuelle terrorhandlingen.

- Hans uttalelser demonstrerer med all tydelighet at han ikke har evne til empati, og han viser heller ikke noe anger, fastslo Tørrissen.

Breivik har i stor grad vært i stand til å gjennomskue spørsmålene og hensikten med dem, ifølge Tørrissen og Aspaas. De sa i retten mandag at de hadde snudd alle steiner for å avdekke psykisk sykdom hos den terrortiltalte. De har også drøftet muligheten for at Breivik har Asperbergers syndrom og Tourettes syndrom. Psykiater Ulrik Fredrik Malt har tidligere hevdet i retten at Breivik har begge disse syndromene.

- Vi klarer ikke finne sikre tegn på andre diagnoser, verken tourettes, aspergers eller ADHD, sa Aspaas.