Foto: IVAR MØLSKNES

Da spunten ved utløpet til Ilabekken ble skjev, ble den kledd inn med et materiale som inneholder kreosot. Det fikk velforeningen i Ilsvikøra til å reagere.

- Vi er skeptiske til at de valgte et materiale som inneholdt kreosot i nærheten av en populær badestrand som brukes av barn, sier leder Ivar Christian Ulvan i velforeningen.

Lukta av kreosot

Beboer og småbarnsfar Torkil Jenssen har vært en av de største forkjemperne for å få det kreosotimpregnerte materialet bort fra badestranda.

- De som monterte plankene brukte beskyttelsesdrakter og munnbind. Etter at vi fikk kreosot i nærområdet, har familien funnet seg et annet sted å bade, sier Torkil Jenssen.

På varme dager kjenner Jenssen lukta av kreosot.

- På grunn av damp, er stoffet farligst på varme dager. Dessverre er det også da det er flest folk på stranda, sier Jenssen.

Nå venter velforeningen utålmodig på at kommunen skal ta nye vannprøver, ett og et halvt år etter at kreosoten kom til området. Opprinnelig skulle prøvene vært tatt i vår, men ifølge Trondheim kommune ble prøvetakingen avglemt.

- Jeg var i kontakt med kommunen allerede ved påsketider for å forhøre meg om prøvene, sier Fredrik Ivarsen i Velforeningen.

- Vannprøvene skal tas snart, lover sjefsingeniør Ole Ivar Folstad i Trondheim kommune.

Irritert

Beboerne er kraftig irritert over det de mener er en forsøplig av deres bomiljø.

- Vi snakker nesten daglig om dette. Vi er redde for at ungene som bader der skal få skader, sier Jenssen.

Fredrik Ivarsen har jobbet aktivt med saken siden i fjor vår.

- Jeg har sett at det har blitt sendt mailer mellom Statens Vegvesen og konsulenten i Asplan, hvor det ha blitt stilt spørsmål om det virkelig var tilfelle at det var dette materialet som skulle brukes, forteller Ivarsen.

At Statens Vegvesen var skeptisk til materialvalget, bekreftets av Svein Selliseth. Asplan Viak, som anbefalte kommunen å bruke kreosot, ønsker ikke å kommentere saken.

Planker skal beskytte

At kommunen i ettertid spikret noen planker på deler av de kreosotimpregnerte plankene imponerer verken Jenssen eller Ivarsen.

- Det er bare halvparten av plankene som er beskyttet. Dessuten er det ingen sak for et barn å få på seg kreosot fortsatt. Det er bare å stikke en finger bak planken, sier fedrene, som mener at det spinkle beskyttelseslaget heller er en innrømmelse av at materialet er helseskadelig.

De mener det umulig kan være lov å benytte kreosot i et område som ligger så nært en strand og en lekeplass.

- Dette er et rekreasjonsområde og ikke et kaianlegg. I tillegg er sanden på stranda fredet, fordi det er sand fra seilskutetiden, sier Jenssen.

Han mener kommunen nå er i ferd med å lage et nytt miljøproblem, heller enn å rydde opp i gamle synder.

- Ikke helseskadelig

Ifølge sjefsingeniør Marianne Langedal ved miljøenheten i Trondheim kommune, som er vurderende helsemyndighet, så representerer ikke kreosoten på plankene noen fare for helseskade. Det er i tillegg et stoff som er tillat brukt i vann, og som brukes av Trondheim havn.

- Vi tok vannprøver i fjor sommer. Prøvene viste at der er tjærestoffer i vannet. Det finnes ingen standarder for hvor høye konsentrasjoner det kan være i badevann, men prøvene overgår fire ganger det som anbefales i drikkevannforskrifter, sier Langedal, som samtidig påpeker at for at badevannet skal være helseskadelig, må man drikke mer en halv liter av vannet daglig, og det er det ingen som gjør med saltvann.

Hun viser samtidig til det ekstra laget med planker utsiden av kreosoten, som er et tiltak for å redusere faren for at barn skal komme borti stoffet.

Når Adresseavisen konfronterer Langedal med at naboer har sett at unger har klatret på konstruksjonen, sier hun:

- Hvis det er tilfelle, må vi vurdere å dekke det bedre til.

Adresseavisen har sett databladet fra den danske produsenten av kreosoten, hvor det står at stoffet er kreftfremkallende, farlig ved hudkontakt og ved gjentatt innånding av damp, kan gi skader på sentralnervesystemet. I tillegg står det at stoffet er giftig for vannlevende organismer.

- Jeg kan forstå at beboerne blir bekymret når de leser dette, men i slike datablad fra produsenten gjelder det selve produktet. Konsentrasjonen i badevann blir betydelig lavere.

Marianne Langedal anbefaler samtidig ikke andre å benytte seg av denne typen materiale, men velge noe mer miljøvennlig der dette er mulig.

TV-ADRESSA: Se Trondheimskysten fra lufta

Foto: IVAR MØLSKNES
Foreldre i området frykter eventuelle senvirkninger og lar ikke lenger ungene sine bade på stranda. F.v: Hanne Wilmann, Torunn Sævik, Fredrik Ivarsen og Torkil Jenssen. Foto: GLEN MUSK