«Fem om dagen» er for lite. Vi bør spise langt mer frukt og grønt for å redusere risikoen for hjertesykdom, slag, kreft og tidlig død. Det viser studier trondheimsforskeren Dagfinn Aune står bak. Han har to forskningsartikler blant de hundre mest omtalte i verden i 2017, ifølge en oversikt fra Altmetric Top 100 (ekstern lenke). Dette er en rangering av totalt 2,2 millioner forskningsartikler uavhengig av fagfelt i hele verden. Det gjelder blant annet nyhetssaker, blogginnlegg, facebook- og twitteromtaler.

Det er rett og slett en liste over mest medieomtale.

foto

På 88. plass i verden

Artikkelen om frukt og grønt ligger på 88. plass blant de mest omdiskuterte i 2017. En annen artikkel om helsegevinsten ved å spise nøtter, er på 98. plass på samme liste. De to artiklene er til sammen omtalt nesten 4000 ganger i ulike medier og blogger.

Han tror spennende resultater er grunnen til at forskningsartiklene hans havnet på topp hundre:

- Jeg tror det at vi hadde gjort en så omfattende og grundig analyse og ikke minst hadde veldig spennende resultater som viste at man har videre reduksjon i risiko helt opp til ti porsjoner om dagen er noe av grunnen til at vi fikk så mye dekning av artikkelen, sier han.

Les studien her (ekstern lenke)

Ulik helsegevinst av ulike grønnsaker

I tillegg er det den første studien som systematisk har undersøkt effekten av spesifikke typer frukt og grønnsaker.

- Blant annet fant vi at epler og pærer, sitrus frukter, grønne bladgrønnsaker og salater og korsblomstrede grønnsaker var gunstige for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og prematur dødelighet, mens gulgrønne grønnsaker og korsblomstrede grønnsaker hadde mest effekt for å forebygge kreft, fortsetter Aune.

foto

Nøtter før jul

Han minner om at ti porsjoner frukt og grønt om dagen er det dobbelte av det som er anbefalt. Han tror artikkelen om nøtter traff ekstra godt fordi den kom rett før jul.

- Det er jo storsesong for nøttespising.

Dagfinn Aune tror også at nøtteforskningen hans har skapt interesse fordi det er en gunstig effekt for mange andre sykdommer enn hjertesykdom som kreft, luftveissykdommer, diabetes og infeksjonssykdommer i tillegg til total dødelighet.

- Det er også bare en håndfull med nøtter om dagen som trengs for å redusere risikoen for disse sykdommene.

Mindre død med mer frukt og grønt

Adresseavisen skrev om forskningen hans i mars i fjor.

Den viser at 7,8 millioner dødsfall i verden kunne ha vært unngått hvert år, viss folk hadde spist store mengder frukt og grønt. Dersom alle nøyer seg med 500 gram, eller «fem om dagen», vil det tilsvarende tallet være 5,4 millioner dødsfall. Analysen er finansiert av Imperial College i London der Dagfinn Aune har en postdoktor-stilling og Bjørknes Høyskole i Oslo der han er førsteamanuensis og av Raagholtstiftelsen. Aune er oppvokst i Trondheim og har doktorgraden sin fra NTNU.

LES OGSÅ INNLEGGET: Vanlig norsk mager kost førte til at jeg ble 120 kg. Nå spiser jeg det ekspertene sier er farlig, og har fått et nytt liv!