- Med enda bedre tilrettelegging og økt profesjonalisering hos utleierne kan verdiskapingen økes til mellom to og tre milliarder kroner, mener generalsekretær Torfinn Evensen.

Norske Lakseelver organiserer 70 prosent av elveeierne langs laksevassdragene. Det er beregnet at laksefisketurismen omsetter for ca. 1,2 milliarder kroner årlig og skaper ca. 2500 årsverk.

- Laksefisket skaper lokale ringvirkninger mange ikke er klar over. For hver krone en tilreisende fisker bruker på fiskekort skapes ni kroner i omsetning for butikker, overnattingssteder og andre tilbud i lokalsamfunnet. Potensialet for å øke inntektene fra lakseturismen ytterligere er stor over hele landet, mener Evensen.

Markedet avgjør

Mandag kom landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) og statssekretær Terje Halleland til Hembre Gård i Hegra på invitasjon fra Norske Lakseelver. Det ble orientert om status og muligheter for lakseturismen, situasjonen for villaksen og om forvaltningen av Stjørdalselva. Et kurs i fluefiske sto også på statsrådens program. Dale lærte åpenbart fort, og mandag ettermiddag fanget han to hunnlaks. Begge ble gjenutsatt i henhold til fiskereglene.

- Det er et stort potensial for vekst i laksefisketurismen, men det er markedet selv som avgjør når det er mettet. Jeg er genuint opptatt av at folk skal ha mulighet til å kunne bo, skaffe seg arbeid og drive verdiskaping i distrikts-Norge. Hvis vi klarer å utvikle distriktsnæringene, skaper vi grunnlag for det, sier Dale.

Statsråden mener det viktigste politikerne kan gjøre er å bidra til en forvaltning som gir nok laks å høste av, og å legge til rette for økt verdiskaping.

- Mitt utgangspunkt er at landbruket i størst mulig grad må stå på egne bein. Politikken må legge til rette for at folk skal finne det lønnsomt å utnytte de naturressursene de har for å skaffe seg egen næring i tradisjonelt jordbruk og i tilleggsnæringer, sier Dale.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sa nylig at oppdrettsnæringen kan femdobles fram mot 2050. Jon Georg Dale støtter sin partifelle.

- Det bør være grunnlag for å øke verdiskapingen i en av våre mest lønnsomme næringer, men dette er avhengig av at næringen får kontroll på avlusing og rømming, sier Dale.

Nok laks en forutsetning

Generalsekretær Torfinn Evensen mener lakseturismen må høyere opp på den politiske dagsordenen.

- Laksefisketurismen er en viktig del av landbruket, men har kommet i skyggen av de andre produksjonene. Vi håper at statsråden blir en viktig medspiller slik at vi kan utvikle denne turismen, sikre inntekter til laksebøndene og ha en god forvaltning. Utleie av laksefiske vil bli stadig viktigere etter hvert som tradisjonelle produksjoner i landbruket sliter mer og mer, mener Evensen..

I Norge er de samlede fangstene av laks redusert med ca. 75 prosent siden 1970. Antall laks som kommer tilbake fra havet er halvert de siste tretti årene.

- Forutsetningen for å drive laksefisketurisme er selvsagt at det er nok fisk i elva. Laksen er under press særlig på grunn av lakselus og rømming fra oppdrettsanlegg. Det pågår også et sjølaksefiske som beskatter laks på vei tilbake til elevene, og som burde ha vært avviklet. Disse faktorene gjør at vi ikke får realisert potensialet, mener Evensen.