God tid ennå: Tone Øverby (20) fra Drammen og Martine Ukkelberg (19) og Marianne Nyrønning (20) fra Trondheim starter sitt andre år ved NTNU denne uken. Trondheimsjentene sier det fortsatt snakkes om kjærestegarantien, men at de to har god tid på å finne seg en partner. Foto: mari vold

Det finnes ingen håndfast dokumentasjon på hvor mange som faktisk får seg kjæreste i Trondheim i løpet av studietiden. Men så lenge du tar litt initiativ og en dusj en gang iblant, gjelder fortsatt studentenes kjærestegaranti i byen, mener Tove Lill Karlsen, prosjektleder i StudentbyEN.

Marit Arnesen Bergendahl (30) fra Hammerfest og Emil Danielsen (27) fra Honningsvåg sang begge i studentkor og oppholdte seg i samme miljø da de studerte i Trondheim. De ble likevel ikke ordentlig kjent før et par år senere. Først da slo kjærestegarantien inn.

Marit hadde på forhånd lest om kjærestegarantien på en nettside før hun flyttet til Trondheim. Ikke lang tid etter hun bosatte seg i byen fikk hun seg kjæreste, men forholdet tok slutt etter ett år.

– Jeg trodde jeg hadde brukt opp kjærestegarantien min før jeg møtte Emil, sier hun.

En felles bekjent bestemte seg for å spleise dem, og i desember 2011 ble det full klaff. Tre år senere kom lille Sigurd (8 mnd.) til verden.

– Han er et produkt av kjærestegarantien, sier hun.

– Handler om flaks

Begge forteller at de kjenner mange som fikk og ble kjærester da de studerte, og at flere av dem har fått barn i dag.

Marit tror likevel ikke at alle som studerer i byen ender opp med en partner.

– Mye handler om flaks. Det er alltid mange faktorer man ikke kan styre over. Vi har vært veldig heldige, sier hun.

Grunnleggeren bak trondheimstudentenes kjærestegaranti, Tove Lill Karlsen, sier det hele startet som et rekruteringsfremmede tiltak for universitetet og høyskolene i Trondheim i 2003.

Hun ønsket å nå flest mulig med å fortelle om Trondheims unike studiemiljø utenfor skolen. Utfordringen var å finne måten å gjøre det på.

– Jeg hadde hørt om fryktelig mange som fikk seg kjæreste i løpet av studietiden i Trondheim, så vi klinte til og laget en såkalt kjærestegaranti for studentene, sier hun, og legger til at det i ettertid kan være snakk om rundt 20000 par de siste ti årene.

Juridisk godkjent

Ifølge Karlsen var Trondheim første by i verden med en kjærestegaranti, og er fortsatt alene om å ha en juridisk godkjent kjærestegaranti. Studentene Marianne Nyrønning (20) og Martine Ukkelberg (19) fra Trondheim sier garantien ikke er ukjent for dem, men at de ikke har dårlig tid på å finne seg en partner.

– Vi starter vårt andre år på Energi og miljø nå, så vi har ennå fire år på å skaffe oss kjæreste. Det er jo en del kjekke folk ved NTNU, legger Ukkelberg til.

De tror det kan være en fordel å ha kjæreste i studietiden fordi man kan bli kjent med flere vennekretser.

–Får ikke bytte meg ut ennå

Kjæresteparet Kaisa Rokne (19) og Sindre Grøstad (20) flyttet nylig fra Nittedal til Trondheim for å studere. Paret har vært sammen i over tre år.

– Kjærestegaranti? Er det at alle finner seg en eller annen trønder? Vi kom ikke til Trondheim på grunn av den i hvert fall. Han får ikke lov til å bytte meg ut helt ennå, ler Rokne, og legger til at byens kjærestegaranti har vært ukjent for både henne og Grøstad frem til nå.

Fortsatt en snakkis

Per Fridtjof Larssen, leder ved Studentersamfundet, sier at kjærestegarantien fortsatt er en snakkis blant studentene på huset. Spesielt for dem som har vært i byen en stund.

– De fleste vet om garantien, men man blir så opptatt når man begynner å studere at det kanskje glemmes litt, sier han.

Larssen mener det brede studentmiljøet med ulike gjenger og foreninger har gjort det lettere for trondheimstudentene å finne seg kjæreste. Han tror også at det kompakte miljøet har bidratt i positiv retning.

Opprettholdes

Karlsen sier det er gjort mange tiltak for å opprettholde garantien.

– Vi har arrangert speed-dating ved studiestart, Valentines-aktiviteter og fotokonkurranser med kjærestetema. Studentene bruker den også i sine egne arrangementer.

Leder for Samfundet vil ikke love at det i år blir arrangert aktiviteter med direkte tilknytning til kjærestegarantien.

– Det blir morsomt å se om vi får til noe. Garantien er over ti år gammel nå, og det fortjener en oppmerksomhet, sier han.

Allerede kjærester: Kaisa Rokne (19) og Sindre Grøstad (20) flyttet ikke fra Nittedal til Trondheim for byens kjærestegaranti. De har vært kjærester i tre år. Foto: Mari Vold