Kronprinsparets ferietur i Middelhavet med luksusyachten har satt kongehusets evne og vilje til åpenhet på en hard prøve. Så langt er prøven ikke bestått. Slottet har til nå møtt alle henvendelser om den omdiskuterte reisen med «Ingen kommentar». Dette har ikke offentligheten noe med, ferien tilhører kronprinsparets privatliv, har vært svaret til alle pressefolk som har spurt.

Mandag var kronprins Haakon på speidertur i marka sammen med prinsesse Ingrid Alexandra. Han ble da spurt av pressefolkene om ferieturen og om hvem som eide båten. Aldri har vi vel sett den vanligvis så veltalende og belevne kronprinsen opptre så famlende og usikkert som i nyhetssendingene på tv. Han forklarte at eieren var en venn, men ville ikke si hvem denne vennen er. Ei heller om vedkommende er norsk eller utlending. -Jeg tenker ikke at han skylder oss noe, eller at vi skylder ham noe, sa kronprins Haakon.

Man skal være svært konspiratorisk i hodet for å tenke at kronprinsparet har viklet seg inn i uheldige, korrupsjonslignende forbindelser. Nettopp derfor burde de fortelle hvem som spanderte på dem ferieturen. Vi lever i et åpent samfunn og setter store krav til åpenhet fra alle våre ledere. Kronprinsparet viser ellers at de forstår det moderne samfunnet godt. Det er derfor merkelig at de ikke praktiserer åpenhet i et spørsmål som kan avkrefte uheldige forbindelser.

Så lenge kronprinsparet holder på sin hemmelighet, får mistanken om bindinger leve. Det er uheldig for hele kongehuset.